AKTUELNO

Šljiva je bila jedna od prvih voćki koja je podvrnuta procesu sušenja.

I moramo reći, vrlo uspešno! Sušeno voće zimi - vrlo lepa i zdrava poslastica. Možete je dodati u kompot, u kašu, uz meso ili u desert. Veoma je ukusna, ali je i korisna, posebno na hladnoći, kada je asortiman svežeg voća ograničen.

Suve šljive nisu manje zdrave od svežih šljiva i istovremeno su dostupne tokom čitave godine.

Šljive uključuju kalcijum, fosfor, magnezijum, jod, cink, bakar, biljna vlakna i organske kiseline. Bogata je kalijumom - jedan i po puta više u suvim šljivama nego u bananama, a sadrži vitamine B, E, PP i provitamin A.

Za energiju

U zimskim danima češće želimo da spavamo nego da budemo budni. Šljive sadrže glukozu, saharozu i fruktozu - one su odgovorne za energiju, aktivnost i tonus. Stoga je ovo sušeno voće dobro jesti ujutru. Uzgred, odličan su dodatak doručku.

Kod depresije

Zimi nivo anksioznosti raste. Stoga je neophodno ne dozvoliti sebi da postanete depresivni. Za stabilnost nervnog sistema potrebni su vitamini grupe B koji su sadržani u šljivama. Uzgred, u stara vremena suve šljive su se smatrale vrlo efikasnim lekom protiv stresa i depresije.

Dodatak jelima od mesa i povrća 

Suve šljive imaju 231 kcal na 100 g. Ovo je oko 10 plodova sa košticom.

Za imunitet

U suvim šljivama ima veliki broj slobodnih radikala koji se bore sa bakterijama i vitaminom C. Jačaju imuni sistem i bore se protiv virusa. Da bi ojačali imuni sistem, stručnjaci preporučuju jesti 2-3 šljive dnevno.

Zbog lepote

Šljive sadrže veliku količinu antioksidanata koji pomažu u usporavanju procesa starenja i sprečavaju pojavu bora, staračkih pega, osipa i iritacija. Uz to, suve šljive sadrže vitamine lepote koji blagotvorno utiču na boju i elastičnost kože.

#Suve šljive

#Zdravlje

#šljive

'