AKTUELNO

Promene vremena česte su ovih dana. Međutim, onako kako se menja vreme, menja se i "stanje" našeg organizma, ali i raspoloženja. U njavećoj meri na vremenske turbulencije reaguju žene, kaže za Pink.rs dr Ivana Stašević Karličić psihijatar.

Kako ona objašnjava, na promene vremena najviše reaguju žene srednjih godina. Neka istraživanja kažu da čak 40 odsto žena su meteoropate, ali nauka još uvek ne može da objasni zbog čega je to tako.

- Svi reagujemo na nepovoljne vremenske prilike, ali žene su posebno osetljive na takve promene. Statistički, meteoropate su najčešće žene srednjih godina, hronični bolesnici i strarije osobe – kaže Stašević Karličić.

Nesporna je činjenica da ženski organizam posebno reaguje na sve, pa se neretko dešava da može da “predskaže” kišu ili sunce. Zbog toga se često dešava da uznemirenost, neraspoloženje, nesanica i umor nisu samo nagoveštaj promene zdravlja, već promene vremena.

Kako Stašević Karličić objašnajva, ljudski organizam prati spoljašnje uticaje i reaguje na njih i to sve zbog bolje adaptacije i funkcionalnosti, međutim kod meteroapata se uglavnom pojavljuju tegobe u smislu „reagovanja na nepovoljne vremenske prilike“, a te tegobe mogu da traju sve ono vreme, koliko to loše vreme za njih i traje.

- Kada govorimo o povezanosti vremena i raspoloženja moramo pomenuti i pojavu sezonskih depresija, odnosno depresija koje se javljaju tokom zimskih i jesenjih meseci, a prolaze u proleće i leto i koje karakteriše sniženo raspoloženje, manjak opšte energije, smanjeno interesovanje za uobičajene aktivnosti, kao i pojačan apetit – objašnajva ona.

Foto: Unsplash.com

Međutim, dr Stašević Karličić objašnjava da, iako vremenske promene mogu da otežaju život i svakodnevno funkcionisanje, zdrav način života može olakšati taj problem. 

Stručnjaci kažu da je naš organizam prilagodljiv i da dosta toga zavisi od našeg stava. Na primer, ako smo skloni depresiji i negativnom razmišljanju, ako vidimo i oblačić, odmah ćemo imati loš dan. Sa druge strane, pozitivan stav može da pomogne da pregurano takve dane.

SAVETI ZA BORBU PROTIV LOŠEG VREMENA I RASPOLOŽENJA:

Vežba za nesanicu:

Lezite, udahnite duboko i, dok udišete, brojte u sebi polako do četiri.

Izdišite polako, brojeći u sebi do osam.

Ponavljajte ovu vežbu sve dok ne počnete da zevate. Ne dozvolite da vam misli lutaju!

Foto: Unsplash.com

SPREČITE GLAVOBOLJU MIRISIMA

Idealno rešenje protiv meteoropatije je ulje od mente koje vam može pomoći kod glavobolja i migrena izazvanim promenama vremena. Samo stavite kap ulja na papirnu maramicu i udišite. 

Pored toga, pomažu i mirisi narandže, ruzmarina i lavande koji opuštaju, pa samim tim i smanjuju nervozu. 

Eteričnim uljem lavande možete da masirate slepoočnice kada imate glavobolju.

FIZIČKA AKTIVNOST

Redovna fizička aktivnost jača organizam i pomaže mu da lakše izdrži razne napore i promene, pa i vremenske. Zato je važno kontinuirano vežbati, i to najmanje tri puta nedeljno.

Foto: Unsplash.com

ISHRANA

Zdrava ishrana bogata sezonskim namirnicama jačaju imunitet i mogu da pomognu ukoliko ste osetljivi na vremenske promene. Jedite mnogo voća bogatog vitaminom C, ribu, orašaste plodove i druge namirnice koje sadrže dosta omega-3 masnim kiselinama, a izbegavajte namirnice bogate ugljenim hidratima koje povećavaju umor.

Autor: J.S.

#Ivana Stašević Karličić

#Meteoropate

'