AKTUELNO

Atina je skoro oduvek bila centar dešavanja u Grčkoj, danas je to metropola u kojoj se prepliću antički i urbani šarm. Ali da bi se upoznao grad, trebalo bi da krenete od početka i da posetite četvrt koja se zove Plaka.

Plaka je za Atinu ono što je Skadarlija za Beograd, i kao i kod nas, istorijski centar grada nije izgubio istorijski izraz uprkos svim novotarijama koje se uglavljuju među važna gradska zdanja.

Šarm urbanog centra

Deo je pretvoren u pešačku zonu, u kojoj se nalaze mnogi restorani, kafići, barovi i taverne. Lokalno stanovništvo voli ovaj deo grada isto koliko i turisti, jer se svi slojevi istorije nalaze upravo ovde. Vekovi koje je ova četvrt preživela mogu se videti u kontrastu arhitektonskih pravaca, pa se tako neoklasični stil nalazi odmah između otomanskog i kikladskog.

Grčke taverne,

Grcima je hrana veoma važna, pa se tako taverne mogu videti na svakom koraku. Iako ovaj deo grada izgleda kao da je ostao zaleđen u vremenu, u Plaki se nalazi raznovrsna ponuda hrane, pa možete jesti tradicionalna ili moderna grčka jela, ali i specijalitete iz svih krajeva sveta. Kako biste napravili pravi izbor, najbolje je tražiti savet iskusnih konobara. U Plaki se nalaze i mnogobrojni bistroi za one koji žele samo da popiju neko od tradicionalnih grčkih pića.

Osećaj je kao u staroj Grčkoj

Plaka je mesto na kome su se oduvek okupljali veliki mislioci, pisci, glumci, političari i svi važni ljudi koji su činili atinsku zajednicu u antičkom periodu. I danas je ovo omiljeno mesto lokalnog stanovništva, jer je najbolje mesto za razgovore i rasprave u hladu nekog kafića dok se ispija kafa. A ovde možete sresti i mnoge Grke kako šetaju kaldrmisanim ulicama.

#Atina

#Putovanja

'