AKTUELNO

Posledice mogu biti fatalne.

Jedan od najčešćih razloga, zbog kojih žene posećuju ginekologa su upravo brojne infekcije.

-Žene mogu osetiti brojne tegobe, tako da je teško govoriti o statiskičkim podacima, ali oko 60 procenata pacijentkinja dolazi zbog toga - istakla je za Jutarnji program prof. dr Ljiljana Radojčić. Ona je objasnila da su donji polni organ kod žena čitav eko sistem, koji se sastoji od kože, žlezda, kao što su znojnice, lojne žlezde, sluznica materice, a taj sistem ima i bakterijsku floru.

-Čak u vagini postoje 32 vrste bakterija koje su normalne, a ima i onih patoloških i one čine jedan eko sistem, a kada dođe do pada imunog sistema, kada je neka bolest u pitanju, kada se konzumiraju antibiotici, kada je neka iritacija, može doći do povećanog broja patoloških bakterija koje su inače rezidentne i onda nastaju smetnje u obliku edema, eritema, nekada i krvarenja kod kontakta - objasnila je Radojčić.

Ako je slučaj pada imuniteta ili nekog virusa nije neophodno uvođenje terapije, već samo dizanje imuniteta, međutim, u slučajevima kada se dobije virus, koji prouzrokuje bakterijsku infekciju, poput, Humanog papiloma virusa ili herpesa, onda dolazi do manifestacije na koži, objašnjava doktorka i naglašava da je onda organizam izložen bakterijama, kao i da dolazi do formiranja kandide i tada je potrebno uvođenje terapije.

-Bakterije se mogu preneti seksualnim kontaktom, antibioticima...ako se seksualnim kontaktom prenesu, potrebno je uključivanje lečenja i drugog partnera -  istakla je Radojčić, dodajući da se u opasnu polnu bolest uračunava i hlamidija, koja može izazvati strelitet i da je tada neophodna terapija.

Na pitanje kako da dame održavaju svoju intimnu negu, ona odgovara da rezidentne bakterije ne treba sklanjati, da su sapun i voda dovoljni za održavanje higijene, da ne bi trebalo da se previše koriste sredstva za intimnu negu, kao i da bi žene trebalo da nose isključivo pamučno rublje.

Č.N.

#Lekar

#Pregled

#žene

'