AKTUELNO

Naučimo kako da kontrolišemo i hranu i kilograme tokom narednog prazničnog perioda.

Zdrava ishrana tokom praznika vam zvuči kao nemoguća mislija? Pitate se kako je moguće odoleti svim tim domaćim jelima i šarenim, slatkim poslasticama? Složićemo se da su praznici svima omiljeno doba i period kada se najviše jede. Izgleda kao da nas ukusna hrana okružuje na svakom koraku, a osećaj griže savesti zakopavamo duboko ispod gomile kolača – neće da se vidi taj višak ispod slojeva oseće, zar ne?

Poznat vam je gore opisan scenario sigurno, a kad dođe vreme da se stane na vagu strahujete. Ne mora da bude ovako. Zdrava ishrana tokom praznika je moguća misija, uz samo malo volje i truda.

PRAZNIČNA ZDRAVA ISHRANA

Bilo da sedite oko porodičnog stola i večerate ili uživate u beskrajnim ukusnim zalogajima na nekoj proslavi, praznici znače- hrana! Mnogo hrane. Ne možete se lako suzdržati od preterivanja, ali moguće je. Ukoliko ste vi domaćin slave, zabave ili ste ipak u ulozi gosta, isprobajte sledeće savete kako biste uspeli zdravo da se hranite u ovom periodu koji dolazi. Spremni?

Foto: Unsplash.com

ŠTA MOŽETE DA URADITE KAO DOMAĆIN

• Kupujte pametno. Šoping u marketu može predstavljati veliku zamku. Nemojte da kupijete onda kada žurite negde, pa da vam kupovina bude usputna obaveza. Umesto da žurite unaokolo i zgrabite prve stvari koje vidite, odvojite vreme za čitanje etiketa i biranje zdravije hrane. Naravno, napravite i spisak neophodnih namirnica kako ne biste kupovali nepotrebne grickalice, slatkiše, sokove…

Fokusirajte se na zdravlje. Bez obzira da li pravite predjelo ili glavno jelo, pojačajte voće i povrće u svojim obrocima. Kuvajte ih na način koji ističe njihove prirodne arome, umesto da ih krijete pod teškim umacima ili glazurama. Uvek se pre odlučite za bareno i kuvano, a ne pohovano u ulju. Organizujete filmski maraton svih delova filma „Sam u kući?“ Umesto čipsa uz umake od kečapa, majoneza i sira, poslužite zapečene bruskete od hleba od celog zrna, prelijte ih sa maslinovim uljem i poslužite uz sveže masline, papriku i čeri paradajz.

Foto: Unsplash.com

• Prilagodite recept. Smanjite masnoće i kalorije, a da pritom ne ugrozite ukus, primenom nekih od ovih saveta:

• Zamenite 1 jaje sa 2 belanca da biste smanjili holesterol

• Umesto ulja, margarina ili maslaca koristite maslinovo ili kokosovo ulje. 

• Koristite verzije krem sastojaka bez masti kao što su jogurt, pavlaka ili šlag.

• Koristite sireve sa smanjenom masnoćom u poslasticama ili salatama

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#Ishrana

#Lajfstajl

#Praznici

#Zdravlje

'