AKTUELNO

Brvnarice kao iz bajke iz kojih se širi opojan miris šećerlema, cimeta, kobasica i kuvanog vina svake godine, već od novembra, zauzimaju centralno mesto na najvećim trgovima evropskih gradova.

Bajkovita sela, koja privlače jednaku pažnju i dece i odraslih, karakteristična su za božićne vašare. U Beču su pripreme već uveliko u toku, a vašar će biti otvoren 15. novembra.  

BEČ

Sledećeg petka 15. novembra u austrijskoj prestonici biće otvoren novi božićni vašar. Tradicionalno, u 16 časova će anđeo (najlepša bečka studentkinja) "sleteli" sa Gradske kuće (Rathausplatz) i sa gradonačelnikom uz bleh muziku zvanično otvariti sezonu božićnih vašara.

Tog trenutka će zasijati grad i150 drvenih tezgi će početo da mirišu na kuvano vino, pržene bademe, krofne iostale zimske đakonije.  Ispred Gradske kuće svakog danaod 10 do 22 časa radiće lunapark, u specijalnoj kućici će se primati pisma zaDeda Mraza, biće otvoreno klizalište na 3.000 kvadrata i sve tezge, a od 16časova će gospel horovi pevati božićne pesme. 

Foto: Pixabay.com

BERLIN

U čitavoj Nemačkoj proslava Božića je svečana i raskošna. Svaki veći grad organizuje vašar utrkujući se koji će privući više turista. U Berlinu je za božićne,čarolije rezervisano nekoliko atraktivnih lokacija, poput Aleksander placa i zamka Šarlotenburg, a jedan od najneobičnijih i najpopularnijih svakako,je Gendarmen, smešten između dve katedrale i koncertne dvorane.

Taj deo grada, umesto drvenihkućica, tokom vašara krase beli šatori, a posetioce mame  mirisi tople čokolade, medenjaka,kuvanog vina i čuvenih kobasica. 

PRAG 

Božićna euforija ne zabolazi na Zlatni grad, Prag, koji je lep u svako doba godine, a posebno pred novogodišnje i božićne praznika. Raskošni ukrasi i kolibice pune raznih đakonija oko grandiozne jelke krase trg u starom delu grada.

Pored tradicionalnih slatkiša i slaniša, za atmosferu su zaslužna i dečica iz svih krajeva Češke, koja u narodnoj nošnji pevaju božićne pesmice.

STRAZBUR

Foto: Pixabay.com

S obzirom na istorijsku povezanost Strazbura, odnosno čitavog Alzasa sa Nemačkom, jasan je uticaj nemačkih običaja na ovaj šarmantni francuski grad koji je više puta osvajao nagradu za najlepši božićni vašar u Evropi.

Prvi Božićni vašar u Strazburuotvoren je davne 1570. godine i od tada se održava ova tradicija, pa ne čudi dase Strazbur naziva “Capitale de Noel” odnosno “Prestonica Božića”. U gradu jeorganizovano više božićnih vašara, ali se centralna jelka od 7 tona nalazi natrgu Kleber. Božićna čarolija u ovom gradu počela je 23. novembra i trajaće do30. decembra.

Foto: Pixabay.com

BAZEL

Božićni vašar u Bazelu važi za najlepši i najveći u Švajcarskoj. Otvoren je od 22. novembra do 23. decembra i za to vreme možete uživati u šarmantnoj prazničnoj atmosferi.

Na trgovima u centru dekorisanog Starog grada možete probati švajcarske specijalitete poput krompira sa topljenim sirom i čuvenih kobasica. Za decu je predviđen program u kojem uz ispijanje tople čokolade mogu da peku kolače, prave božićne ukrase, dekorišu sveće i učestvuju u različitim drugim radionicama. 

Foto: Pixabay.com

Vašari su nastali u Bavarskoj

Zanimljivo je da su božićni vašari nastali u Bavarskoj gde se i danas većina strogo drži tradicije, pa počinju tačno četiri nedelje pre 25. decembra. Prvi se otvaraju vašari u Ahenu i Dizeldorfu 22. novembra, slede Berlin 25, Drezden 27, pa Nirnberg 28. novembra.

#Beč

#Evropa

#Nemačka

#Vašar

'