AKTUELNO

Neizbežan pratilac svake zime su prehlade i virusne infekcije. I pored svih predostrožnosti, malo je ljudi koji ga makar jednom ne zakače.

Zdrav i otporan organizam najbolja su prevencija protiv gripa i prehlade. Kako biste stekli imunitet, pratite ove savete za brzo i efikasno lečenje.

1. Razlikujte grip i prehladu

Iako prehlada i grip mogu imati ​​slične simptome, bolesti su sasvim različite. Ako imate simptome poput groznice, hladnoće, grlavobolje, curenja iz nosa i kašlja, možda imate sezonski grip, virusnu respiratornu bolest..

Simptomi prehlade uključuju curenje iz nosa i kašalj, ali su obično blaži i ne traju dugo kao grip. Ako niste sigurni o čemu je reč, idite kod lekara koji vam može pomoći sa planom lečenja.

Foto: Unsplash.com

2.  Uključite dodatke ishrani 

Vitamin C štiti od bolesti. Uzimanje najmanje jednog grama dnevno može smanjiti prehladu za 24 do 36 sati.

Ako mislite da imate simptome prehlade, takođe možete da  probate ehinaceu koja važi za izuzetno delotvornu biljku. Prema nekim istraživanjima može da smanji težinu prehlade i skratiti je za 10 do 30 posto.

Ako imate simptome gripa, zova može biti koristan dodatak. Uzimanje četiri kašike dnevno ekstrakta bobica zove za tri dana može smanjiti simptome gripa za 56 posto. Bobice zove nikada ne konzumirajte sirove jer mogu izazvati trovanje. Druga opcija za borbu protiv gripa je i čaj od cvetova zove.

3. Pijte puno vode

Hidratacija može dosta da pomogne u prevenciji bolesti. Obilna hidratacija jača imunitet organizma, a ako ste dehidrirani, veća je verovatnoća da ćete biti bolesni. Ako ne volite da pijete vodu, pokušajte sa biljnim čajem.

4. Uzmite med i đumbir

U borbi protiv prehlade učinkovit je lek na prirodnoj bazi, odnosno kombinacija meda i đumbira. Đumbir je najbolje narendati i umešati ga u med radi lakše konzumacije zbog svoga oštrog i ljutog okusa. Med sadrži vitamine, minerale i ostale hranjive materije koje jačaju imunitet.

Foto: Pixabay.com

5.  Jedite pileću supu

Pileća supa može da ublaži simptome prehlade. Obiluje cinkom, fosforom i kalcijumom koji su važni za zdravlje kostiju kao i brojnim mineralima koji poboljšavaju imunološki sustav. Uz to, proteini iz piletine daće telu neophodnu energiju.

Autor: Pink.rs

#Prehlada

#Supa

#lečenje

'