AKTUELNO

Subotica je jedan od najlepših gradova u Srbiji, a odlikuju je prepoznatljiva secesijska arhitektura, različitost naroda i kultura i jedno od najlepših izletišta u zemlji.

Gradska kuća

Znamenitost Subotice koja se ističe u centru grada. Zgrada je izgrađena u stilu mađarske secesije 1912. godine, a pri izgradnji se vodilo računa i o najsitnijim detaljima, a najjači utisak ostavljaju raskošni vitraži. Moguće je popeti se na Vidikovac na visini od 45 metara i uživati u pogledu na grad.

Sinagoga

Subotička sinagoga je zaista neobična građevina izgrađena početkom 20. veka, a arhitekte su bili Marcel Komor i Deže Jakab, koji su gradili i Gradsku kuću. Sinagoga je projektovana u orijentalno-mađarskom stilu, koji je, nakon obnove zbog oštećenja u toku Drugog svetskog rata, dostupan i turistima.

Rajhlova palata

I ova palata je izgrađena u stilu secesije, a arhitekta Ferenc Rajhl je inspiraciju pronašao u mađarskim folklornim motivima. Dizajn građevine je neobičan i ukrašen jarkim bojama, koje se odlično uklapaju u Galeriju savremene umetnosti, koja je smeštena unutra.

Ferenc Rajhl gradio je i Gradsku biblioteku u neobaroknom stilu, čiji balkon, jedan od najlepših u gradu, dva atlanta nose na svojim leđima.

View this post on Instagram

Palata Rajhl u Subotici podignuta 1904. godine kao porodična palata arhitekte Ferenca Rajhla, za stanovanje i projektni biro. Građevina predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Palata kao jedno od najmarkatnijih ostvarenja mađarske secesije predstavlja životno remek delo arhitekte Rajhla. Pročeljem dominira centralni deo sa ulaznim reprezentativnim portalom, po zamisli autora, a po obodu uokvirenom žolnai  keramikom i kovanim gvožđem. Sa svake strane lođe postavljeni su drveni erkeri, sa dekorativnim ztakama murano mozaika. Raznovrsnost i bogastvo materijala koja se koristila na fasadama prenela se i na enterijer. Za svaku prostoriju posebno su projektovani plafonski gipsani ba-reljefi i reljefni frizovi u gornjoj partiji zidova. ...................................................................................... Raichle Palace- It was built in 1904 by the architect Ferenc Raichle to be his home and his design studio. Expensive materials, the unusual combination of colours, the vibrancy of forms, the lavish interior and the backyard make this sumptuous house an exceptional example of the Art Nouveau architecture. At present, it hosts the Modern Art Gallery “Likovni susret”. -------------------------------------------------------------------------- Da pogledate ostale slike iz ove kategorije dodirnite (For more pictures) ➡ #arhitektura_i_građevine_u_srbiji ======================================== .....#arhitektura.....#arhitektūra.....#architecture...... ...#arhitektura_srbija...#arhitektura_serbia...#serbia... ....#građevine...#građevina...#gradevine...#србија... ....#građevinarstvo...#srbija....#сербия....#servia.... ....#rajhlovapalata.....#raichlepalace.....#subotica.... ========================================

A post shared by country_srb (@country_srb) on

Narodno pozorište

Pozorište je sagrađeno sredinom 19. veka u neoklasičnom stilu, a glavnu prepoznatljivost predstavlja šest stubova korintskog stila. Zgrada je nedavno restaurirana, a na ulazu stoji natpis na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

View this post on Instagram

Narodno pozorište u Subotici/The National Theatre in Subotica -------------------------------------------------------------------------------- Da pogledate ostale slike iz ove kategorije dodirnite (For more pictures) ➡ #kulturaitradicija =========================================== ....#kultura.....#culture.....#kragujevac.....#teatar.... ....#srbija....#serbia....#србија.....#servia....#сербия.... .....#pozorište.....#pozoriste....#theater.....#theatre... .....#subotica.....#narodnopozorištesubotica..... .....#pozoriste....#nationaltheater.....#nationaltheatre.... ....#narodnopozoristesubotica.....#nepszinhaz.... ....#narodnokazalište......#narodnokazaliste...... ===========================================

A post shared by country_srb (@country_srb) on

Gradski muzej

Gradski muzej je građen 1892. godine, pa ponovo 1948. godine, a ovde se nalaze najznačajniji pronalasci iz okoline Subotice. Muzej je smešten u Palati Demeter, takođe građenoj u stilu secesije, ali pre toga je nekoliko puta bio premeštan, pa se tako našao u svim važnim zdanjima u gradu.

Pored navedenih, veliku važnost secesijske arhitekture imaju i Leović palata, nekadašnja Najamna palata, nekadašnja Štedionica, hotel Zlatno jagnje i Velika terasa i Ženski štand na Paliću.

Sakralni objekti

U Subotici su prisutne sve veće religije ovih prostora, pa se osim pomenute sinagoge, u gradu nalaze Katedrala iz 18. veka, Franjevačka crkva podignuta na ostacima tvrđave iz 15. veka, Srpska pravoslavna crkva iz 1726. godine izgrađena u baroknom stilu koji krasi stari deo grada. Najstariji barokni ikonostas nalazi se u Subotici, ali i prva džamija sagrađena u poslednjih 200 godina na putu koji spaja Sofiju i Budimpeštu.

Fontane

Zelena fontana i Plava fontana krase centar grada, a izrađene su od keramike proizvedene u Pečuju, kao i sva ukrasna keramika i crepovi secesijskih građevina u gradu. Osim što čine grad lepšim, one su i oaze svežine u toplim letnjim danima.

Spomenici

Grad krasi i nekoliko spomenika. Na gradskom trgu se nalazi spomenik samoprozvanom caru Jovanu Nenadu koji je Suboticu proglasio svojom prestonicom sredinom 16. veka.

Ivan Sarić se bavio biciklizmom i motociklizmom ali je ostao upamćen kao pionir vazduhoplovstva koji je svega tri godine posle braće Rajt avionom sopstvene konstrukcije i izrade poleteo sa subotičkog hipodroma, pa je i njemu posvećen spomenik u centru grada.

Spomenik koji predstavlja „vatru i bunt“ posvećen je književniku i novinaru, jednom od najistaknutijih u mađarskoj književnosti. Deže Kostolanji je bio učenik gimnazije ispred koje se nalazi spomenik, a preko puta je i stara bista posvećena njemu.

Palić

Ovo je glavno izletište Subotičana. Oko jezera prostire se veliki uređeni park, ali i zoološki vrt. Osim toga, u okolini Palića nalazi se nekoliko važnih znamenitosti, a to su secesijske građevine, Vodostaj i Muzički paviljon i Spomen-česma na kojoj su uklesani stihovi Deže Kostolanjija

#Putovanja

#Subotica

#Turizam

'