Lekovita svojstva ove biljke su ogromna.
Đumbir kao začin dolazi iz Azije, a vekovima se koristi u medicini i ishrani. Daje energiju celom telu, ublažava probavne smetnje i pospešuje rad srca. Idealan je lek protiv prehlade i gripa, pa se zimi preporučuje svakodnevna konzumacija.
Za šta vam može koristiti?
Jača imuni sistem.
Ubrzava oporavak nakon bolesti.
Ublažava stomačne tegobe.
Ima pozitivan uticaj na nervni sistem.
Stimuliše rad creva.
Stimuliše cirkulaciju.
Suzbija mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, hemoterapijom.
Pomaže kod ublažavanja menstrualnih bolova.
Pomaže kod mršavljenja.
Recept za čaj od đumbira
Svež đumbir (2-3 centimetra dužine)
Litar vode
Nekoliko kašika meda, po ukusu
Sok od jednog limuna
Đumbir ogulite i isecite na tanke komade, stavite ga u prokuvanu vodu i ostavite da se kuva 15-20 minuta na tihoj vatri. Nakon toga, sklonite đumbir s vatre i ostavite u vodi još pet minuta. Procedite čaj i zasladite ga medom i po želji dodajte sok od limuna.
I. P.
#Organizam
#Zdravlje
#Čaj
#Đumbir