AKTUELNO

Ukoliko se ovo stanje ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbežno će doći do ciroze.

Mnogi naučnici slažu se da ljudska jetra može da preživi najmanje 600 godina bez ikakvih operacija, ali prosečan čovek je održava zdravom jedva 60.

Evo kako oštećujemo najveću žlezdu u organizmu!

Jedan od najrazornijih faktora jeste konzumiranje previše životinjskih masti i skladištenje prevelike količine proteina u jetri, što je najčešći slučaj kod ljubitelja mesa i nezdrave hrane, ali i kod profesionalnih sportista.

Ako je verovati epidemiološkim studijama, učestalost pojavljivanja masne jetre poslednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena. Veruje se da između 25-28 odsto svetske populacije pati od bolesti jetre, a da je 16 odsto njih obolelo u mladosti.

Ukoliko se masna jetra ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbežno će doći do ciroze, teške hronične bolesti jetre koja na kraju može da rezultira potpunim gubitkom funkcija jetre.

Kako se leči masna jetra?

Najvažniji faktor u lečenju masne jetre svakako je ishrana, koja podrazumeva nizak nivo masnoće i ograničen unos namirnica koje potencijalno mogu da naštete jetri. 

Kako hrana oštećuje jetru?

Hrana koju pojedemo ulazi u stomak, a zatim u creva. U crevima se razlaže, vari i apsorbuje u krv. Dalje se kroz krvotok prenose nutrijenti, koji kroz krvne sudove dospevaju i do jetre. Višak masnoća životinjskog porekla unesen kroz tešku hranu takođe dolazi do jetre, koja je svojevrsni filter u organizmu. Kada tih masnoća ima previše, jetra nema drugi izbor do da masnoće apsorbuje u sebe.

Ćelije jetre tako vremenom propadaju, a kada jetra izgubi snagu i moć da neutrališe tolike masnoće, holesterol počinje slobodno da putuje kroz krvotok, taložeći se u drugim vitalnim organima i tkivima.

Uskladištene masti i naslage holesterola u krvim sudovima i kapilarima dalje dovode do razvoja vaskularne skleroze (ateroskleroze), a u budućnosti mogu biti uzrok moždanog i srčanog udara, kao i koronarne bolesti srca. Naslage holsterola i masnoća uništavaju i pankreas, što može da dovede doo razvoja dijabetesa. Ovo su prvi simptomi akutne i hronične upale pankreasa

Kako sprečiti ili rešiti ovaj problem?

Iz ishrane bi trebalo izbaciti trans masti i generalno ograničiti unos masnoća. Za detaljni jelovnik, najbolje je da se konsultujete s lekarom.

U svakom slučaju, treba jesti što više namirnica koje se smatraju melemom za jetru - artičoke, bundeva, zelena salata, surutka, šargarepa, cvekla, kupus...

#Zdravlje

'