AKTUELNO

Hrvatska prestonica dobila je jedan veoma neobičan muzej. Nedavno je, naime, u Zagrebu otvoren Muzej vozića Backo.

Pet godina mukotrpnog i marljivog maketarskog rada rezultirali su da Backo Mini Express – najveća maketa železnice u jugoistočnoj Evropi i peta najveća u Evropi - preraste u pravi muzej vozića na 350 kvadratnih metara i čak 1.500 metara "šina".

Muzej donosi umanjenu realnost u odnosu 1:87, a maketom svakodnevno "saobraća" više od 140 vozova, prenosi portal hrturizam.

Muzej pored vozića donosi priču sa velikim bogatstvom detalja iz stvarnog života u gradu Zagrebu, kao i mnoge simbole tog grada. Tu je, tako, maketa Sljemenske staze sa snegom, skijašima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i onim što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom.

Na maketi je dočaran i duh Adventa u Zagrebu pa je stalna postavka Muzeja i mini klizalište sa 20 klizača koji su uvek u pokretu.

Kako ističu u muzeju, uz domaće goste najviše posetilaca dolazi iz država u susedstvu (Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine), iz EU-a stižu gosti iz Nemačke, Austrije, Italije, Španije, Danske i Švedske, a od prekookeanskih država najviše ljubitelja mini–vozova stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Japana, Koreje, Kine, Australije i Novog Zelanda.

#Putovanja

'