AKTUELNO

Većina sojeva bakterija otpornih na lekove širi se od čoveka do čoveka i to uglavnom zbog loših higijenskih navika

Veća je šansa da ćete dobiti super bakteriju Ešerihiju koli ako ne operete ruke nakon toaleta nego ako pojedete nedovoljno pečenu svinjetinu, govedinu ili piletinu, pokazala je studija Univerziteta Anglija u Velikoj Britaniji. Većina sojeva bakterija otpornih na lekove širi se među ljudima, od čoveka do čoveka i to uglavnom zbog loših higijenskih navika, kroz čestice tuđih fekalija koje završe u ustima.

- Velika većina sojeva ESBL- Ešerihije koli, koje uzrokuju infekcije kod ljudi, ne potiču od mesa ili bilo čega drugog u prehrambenom lancu. Najverovatniji put prenošenja je direktno s čoveka na čoveka kada čestice fekalija od jedne osobe dopiru do usta druge - objasnio je glavni autor studije, prof. dr Dejvid Livermor.

On dodaje da je Ešerihija koli najčešći uzrok trovanja krvi, a više od 40.000 slučajeva zabeleženo je svake godine samo u Velikoj Britaniji. Otprilike 10 % ovih slučajeva uzrokuju visokorezistentni sojevi koji proizvode enzim poznat kao Beta-laktamaza proširenog spektra (ESBL). Te bakterije normalno žive u crevima zdravih ljudi i životinja, a većina je bezopasna za ljude.

Međutim, neki sojevi mogu da uzrokuju trovanje hranom, infekcije mokraćnog sistema i u najgorem slučaju, infekcije krvotoka. Profesor Livermor i njegove kolege sekvencionirali su genome ESBL-a koje proizvodi Ešerihija koli. Uzorke su izvadili iz infekcija u ljudskom krvotoku, iz ljudskih fekalija i ljudske kanalizacije, kao i iz govedine, svinjetine i piletine. Otkrili su da su sojevi ESBL- E. koli izvađeni iz ljudskih uzoraka slični jedni drugima, ali su se razlikovali od sojeva prisutnih u životinjama.

Profesor naglašava da i dalje treba voditi brigu o pripremi hrane kako ne bi došlo do infekcija, ali u slučaju ESBL- E. koli, puno je važnije oprati ruke nakon odlaska u toalet. Rezultate studije profesor i njegov tim objavili su u časopisu The Lancet Infective Diseases, a prenosi Dejli mejl.

#Zdravlje

'