Bogat recept za piletinu sa krompirom i malo graška.
Sastojci: 800 gr belog krompira, 800 gr piletine, 4 kašike putera, so, biber sušeni, origano, 4 čena belog luka, 200 ml bistre pileće supe, 50 ml belog vina, 150 gr graška, sok od pola limuna, peršun za dekoraciju.
Priprema:
Oljuštiti krompir i iseći ga na krupne kriške. Posolti i pobiberiti, posuti origanom, izmešati sa 3 kašike maslinovog ulja. Peći u plehu povremeno protresajući na temperaturi od oko 200 C, oko pola sata. Za to vreme, posoliti i pobiberiti piletinu, pa je začiniti origanom. Zapeći piletinu u tiganju, s obe strane, desetak minuta. Prebaciti piletinu na tanjir. U tiganju otopiti puter na tihoj vatri, dodati beli luk da malo pobeli, pa sipati pileću supu i vino. Kad provri, dodati grašak, pa ravnomerno sipati preko krompira. Dodati piletinu, spuštajući komade tako da kožica bude gore. Peći u rerni 20-25 minuta, a poslednjih par minuta uključiti i gril da se piletina zapeče.
Napomena: za ovaj recept je najbolje korisiti batak i karabatak.
#Pečenje