Jaja su u mnogim domaćinstvima jedan od najčešćih izbora kada je priprema doručka u pitanju, ali postoje i oni koji ih izbegavaju zbog holesterola
Iako postoji uvreženo mišljenje da stvaraju loš holesterol, mnogi nutricionisti savetuju da ih ipak uvrstite u svoju ishranu jer su hranljiva i daju osećaj sitosti.
Britanska televizijska kuvarica Delia Smit u svom priručniku za kuvanje otkriva da jaja ne valja kuvati čim ih izvadite iz frižidera jer će tada ljuska brzo pući.
Ona kaže da lonac u kojem se kuvaju jaja ne sme da bude preveliki, kao i da jaja kuvate na laganoj vatri.
Međutim, najvažnije kod pripreme jaja jeste vreme kuvanja s obzirom na to da od toga zavisi tvrdoća.
Delia navodi nekoliko saveta za savršeno skuvano jaje:
Meko kuvano jaje
1. Kada se jaje oprezno spusti u lončić provrele vode, treba ih kuvati oko jedan minut2. Zatim se lonac se poklopi i skloni s vatre. 3. Jaje u vodi ostaje šest ili sedam minuta. 4. Šestominutno stajanje rezultiraće tečnim žumancetom i mekim belancetom.5. Posle sedam minuta žumance će biti kremastije i belance potpuno stabilno.
Tvrdo kuvano jaje
1. Jaja stavite u hladnu vodu, a potom na vatri kuvajte šest ili sedam minuta.2. Trik je u tome da jaja odmah posle kuvanja stavite pod hladnu vodu nekoliko minuta. Tamo treba ostati sve dok ne budu dovoljno hladna da se neometano mogu dodirivati i servirati.