AKTUELNO

Minuti su bili presudni!

Greta Zarate iz Severne Karoline početkom godine ležala je 4 dana na intezivnoj nezi zbog infekcije koju je dobila od tampona tokom menstruacije.

Na dan Nove godine Greti je počeo ciklus, ali i i simptomi nalik gripu. Nekoliko dana nakon toga pritisak joj je alarmantno pao, a simptomi gripa su kulminirali.

Doktori nisu znali uzrok ovakvog stanja organizma koje čak ni CT skener nije mogao da ustanovi.

Nakon brojnih ispitivanja ginekolog je u uzetom vaginalnom brisu ustanovio sindrom toksičnog šoka, ozbiljno stanje organizma koje je izazvala bakterijska infekcija.

Gretin organizam je bio u toksičnom šoku, stanju sepse u kojem sopstveno telo napada svoje organe.

Doktori su otkrili da su se potencijalno opasne bakterije gomilale nakupljanjem krvi na njenom tamponu. Nakon toga su ušle u krvotok kroz mikroskopske posekotine sa zidova vagine.

Sreća u Gretinom slučaju je bila što se na vreme javila u bolnicu gde su reagovali u pravom trenutku. Doktori kažu da da je zakasnila i jedan dan, posledice su mogle da budu fatalne.

Toksični šok, koji pogađa jednu od 100.000 žena dešava se kada bezopasne bakterije stafilokoke ili streptokoke, koje inače žive na koži, dospeju u naš krvotok i počnu da proizvode opasne toksine.

Simptomi šoka su: visoka temperatura, nizak pritisak, povraćanje, konfuzija.

Žene koje stavljaju tampone stvaraju pogodno tlo u vagini za brzo razvijanje bakterija zbog nagomilavanja krvi na jednom mestu.

Na kutijicama za tampone stoji upozorenje od smrtonosne infekcije ako ga nosite više od osam sati u vagini.

#Bol

#Menstrualni ciklus

'