AKTUELNO

Ukoliko vas savladavaju menstrualni grčevi svakog meseca, probajte ovih 7 saveta!

Grčevi izazvani kontrakcijama materice tokom menstrualnog ciklusa pogađaju mnoge žene. Ponekada ovi neprijatni bolovi prethode samom ciklusu, a mogu se javljati i tokom ovulacije. Dok neke žene imaju poteškoća sa obavljanjem dnevnih aktivnosti tokom onih dana, postoje i žene koje se pak mogu nazvati srećnicama, a koje se uopšte ne susreću sa ovim vidom bola. Ukoliko spadate u prvu grupu, koja se svakog meseca bori sa grčevima, postoji nekoliko koraka koje možete pratiti, kako biste ovu neprijatnu pojavu smanjili. Predlažemo vam 7 načina kako da ovaj period u mesecu učinite podnošljivim:

1. Koristite tople obloge

Korišćenje toplih obloga ili termofora na abdomenu može efikasno delovati u opuštanju zidova materice. Neprijatna probadajuća bol koju osećamo prouzrokovana je upravo grčenjem materice. Toplota pomaže ubrzanje cirkulacije i širenje krvnih sudova, što direktno utiče na opuštanje mišića. Prema studijama iz 20041. korišćenje toplih obloga zapravo se pokazalo efikasnijim od konzumiranja lekova protiv bolova. Ovakav vid ublažavanja menstrualnih bolova, osim svoje primarne svrhe, dokazano utiče i na smanjenje vrtoglavica i naglih promena raspoloženja, koje ovaj vid bolova izaziva.

2. Masaža stomaka esencijalnim uljima

Neka istraživanja2 su pokazala da je masaža stomaka mešavinom eteričnih ulja veoma efikasna, kada je borba sa menstrualnim grčevima u pitanju. Ovo je moguće zahvaljujući prirodnom svojstvu ulja da ubrzava cirkulaciju. Preporučuje se ulje lavande, žalfije ili ružino ulje. Kada pripremite mešavinu po svom ukusu, dovoljno je nekoliko kapi koje ćete naneti dlanovima na donji deo abdomena i nežno umasirati. Neka istraživanja su pokazala da možete ovaj postupak primenjivati i jedan dan pred sam početak ciklusa i na taj način poboljšati prokrvljenost i ublažiti sam intenzitet i trajanje grčeva.

1 Highly respected database from the National Institutes of Health: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15493566

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638625/

Foto: Unsplash

3. Uvedite blagu fizičku aktivnost

Prema istraživanju koje je nedavno sprovedeno, umereno do srednje intenzivno aerobno vežbanje može redukovati bol izazvan menstrualnim grčevima. U ovoj studiji, naučnici su uočili da žene koje upražnjavaju 30-minutno aerobno vežbanje tri puta nedeljno (u periodu od dva meseca), imaju znatno manji intenzitet bola tokom trajanja menstruacije. Pronađite vid rekreacije koji vam najviše prija. Da li će to biti duge šetnje, brzi hod, plesanje ili klasičan aerobik, zavisi od vaših afiniteta i stepena kondicije. Ono što je važno jeste da fizička aktivnost svakako pozitivno utiče na lakše podnošenje menstrualnog ciklusa i obavljanje svakodnevnih obaveza, bez poteškoća.

3 Highly respected database from the National Institutes of Health: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5791467/

Foto: Unsplash

4. Topla kupka

Duge i tople kupke, takođe mogu poboljšati sistem cirkulacije i olakšati vam preživljavanje ovih dana. Prijatni miris kupke i topla voda, pre svega, delovaće veoma opuštajuće na vaš organizam, a samim tim i na zidove materice. Dodajte u kupku nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande ili žalfije. Oko 15 minuta je dovoljno da se opustite i pustite uljima i toploti vode da učine svoje.

5. Uzimajte redovno suplemente

Nekoliko studija je pokazalo na uzročno-posledičnu vezu između odgovarajuće suplementacije i ublažavanja menstrualnih grčeva. Magnezijum je vodeći mineral koji reguliše preko 300 biohemijskih procesa u našem organiizmu, između ostalog obezbeđuje i pravilan rad mišića i nestanak neprijatnih grčeva i bolova u telu, pa se suplementacija magnezijumom itekako preporučuje za vreme menstrualnog ciklusa, a i uopšte.

Magnall® Direct je suplement magnezijuma koji u samo 1 kesici i praktičnom primenom obezbeđuje preporučene dnevne potrebe za magnezijumom (375 mg).

Zahvaljujući tehnologiji proizvodnje i načinu primene, Magnall® Direct ima značajne prednosti u odnosu na druge preparate magnezijuma.

Foto: Promo/Abela Pharm

Preporučuje se kod osoba koje imaju grčeve i bolove u mišićima, sportistima i osobama koje su pod velikim fizičkim opterećenjima, trudnicama i dojiljama, ženama u periodu menstruacije i PMS-a radi ublažavanja stomačnih i ostalih tegoba.

Praktičan način primene, bez dodavanja tečnosti, omogućava da se ,Magnall® Direct može primeniti uvek i na svakom mestu.

6. Izbegavajte kofein i preslanu hranu

Kao što je suplementacija veoma važan korak u sprečavanju menstrualnih bolova, tako je važno i da ne preterujete sa unosom teško svarljivih namirnica. Pojedine namirnice izazivaju zadržavanje vode u telu, osećaj nadutosti i uopšte, osećaj nelagode i težine. Zato bi trebalo da izbegavate presoljavanje hrane, kofein, alkohol i masnu, nezdravu, tzv. brzu hranu. Prema istraživanjima iz 2000. godine pokazalo se da niskokalorična ishrana bazirana na lakim obrocima, utiče na ublažavanje bolova, ali i predmenstrualnog sindroma (PMS-a).

4 Highly respected database from the National Institutes of Health: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10674588

7. Budite hidrirani

Prema mišljenju stručnjaka iz ove oblasti, bolovi u abdomenu tokom ciklusa mogu ukazivati i na dehidrataciju. Držite se onog zlatnog pravila od 8 čaša vode dnevno. Ova količina svakako varira u zavisnosti od vremenskih uslova, da li upražnjavate neku fizičku aktivnost ili ste jednostavno, žedni.

Foto: Unsplash

Šta je zapravo uzrok menstrualnim grčevima?

Već smo ustanovili da neprijatan, probadajući bol koji tokom menstrualnog ciklusa osećamo u donjem delu stomaka, potiče od kontrakcija materice. Ovo grčenje zidova materice događa se zbog promena hormonalnog statusa u telu. Kada menstruacija počne, vaša materica se steže i opušta i na taj način izbacuje krv sa neoplođenom jajnom ćelijom kroz vaginu. Veći fakor rizika od susretanja sa bolom imaju žene koje:

• su mlađe od 30 godina• imaju obilnije krvarenje tokom ciklusa• imaju porodičnu istoriju bolnih menstruacija• konzumiraju cigarete • su ušle u period puberteta rano ( u 11-oj godini i ranije)

Pink.rs

#Zdravlje

'