AKTUELNO

Rim je najslikovitije mesto u Evropi koje se može pohvaliti bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem grada, kao i specifičnim načinom života, poznatim pod nazivom La Dolce vita. Zato je važno da maksimalno iskoristite svoj put i upoznate Rim u pravom svetlu!

Ne postoji nijedno mesto na svetu koje je slično Rimu. Legenda kaže da oni turisti koji posete ovaj grad uvek će se vraćati sa strašču i entuzijazmom, jer takva lepota, umetnost i moda se retko mogu naći na jednom mestu.

Ovih pet destinacija u Rimu nikako ne smete da propustite:

1. Koloseum

Foto: Pixabay.com

Veličanstven Koloseum je neprikosnoveni dragulj drevne rimske arhitekture i definitivno mesto koje se mora videti. To je jedan od najupečatljivijih simbola Rima koji i dalje privlači i šarmira turiste svojom velelepnošću ali i tragom istorije, koje nas vraća daleko u prošlost. Bez obzira da li ste ljubitelj istorijskih mesta, za trenutak ćete osetiti duh starog rimskog carstva i urlike publike koja je sa ushićenjem pozdravljala gladijatorske bitke koje su redovno održavane u ovom impresivnom prostoru.

Bez obzira da li ste ljubitelj istorijskih mesta, za trenutak ćete osetiti duh starog rimskog carstva i urlike publike koja je sa ushićenjem pozdravljala gladijatorske bitke koje su redovno održavane u ovom impresivnom prostoru.

2. Trg Navona

Foto: Pixabay.com

Naša sledeća stanica je svakako jedno od najpopularnijih javnih mesta u Rimu: veličanstvena Piazza Navona. Ovaj ovalni trg je prepun restorana, poslastičarnica, kafića i prodavnica suvenira.

Pored mesta za popodnevno uživanje i ispijanje pića, sigurni smo da ćete se oduševiti brilijantnim primerima barokne umetnosti, odnosno Berninijevom fontanom četiri reke i crkvom St. Agnes.

Ovaj neverovatan prostor je takođe dom čuvenog muzeja grada Rima, unutar Braschi palate koja nas vraća u vreme kada je umetnost imala svoj najveći uspon, tokom renesansnog perioda.

3. Vatikan i bazilika Sv. Petra

Foto: Pixabay.com

Kada ste u Rimu nekoliko koraka vas deli do Vatikana, ali defintivno će vam biti potreban ceo dan da ga doživite u pravom svetlu. Započnite dan na trgu svetog Petra i videćete veličanstvenu baziliku Sv. Petra, koja je jedna od najvećih na svetu i prostire se na 15 000 kvadratnih metara.

Nakon toga, svakako bi trebalo da posetite čuvene vatikanske muzeje, gde se između ostalog nalazi i famozna i veličanstvena Sikstinska kapela koju je oslikao Mikelanđelo.

4. Španske stepenice

Foto: Pixabay.com

Ne možete posetiti Rim, a da ne vidite fantastične španske stepenice. Ovo poznato mesto je stecište omladine, umetnika, slučajnih prolaznika, odnosno epicentar svih dešavanja. U proleće, stepenice su obojene u raskošne bojei aranžirane cvećem.

Napravite pauzu, a zatim idite pravo ka bazilici Trinity del Monte gde možete uživati na trgu i Berninijevoj fontani. Nemojte da zaboravite da napravite savršenu fotografiju, sa pogledom na ove izuzetne kulturne, istorijske i umetničke vrednosti.

U ovom području, možete uživati u brojnim lokalnim kafićima ili Via Condotti, poznatoj rimskoj ulici za šoping. Nakon toga, idite u Villa Medicu koja pruža prekrasan pogled na istorijski deo grada.

5. Fontana di Trevi

Foto: Pixabay.com

Konačno, po završetku svog putovanja definitivno treba da posetite čuvenu fontanu di Trevi i bacite novčić u nju. Legenda kaže da će svako ko baca novčić u fontanu vrati u ovaj večan grad.

Nakon toga, Fontana di Trevi nije samo najprometnija, već i "najbogatija" fontana na svetu sa godišnjim prihodom od 700 000 eura. Novac koji se preuzima iz fontane se deli između gradskog budžeta i međunarodne fondacije Caritas.

Kada ste videli najizuzetnija mesta u Rimu, pravo je vreme da se opustite i zalutate uskim kaldrmisanim ulicama i osetite čuveni rimski stil života: La dolce vita.

#Putovanja

#Rim

'