AKTUELNO

Saznajte kako sprečiti i izbeći uobičajene bakterije i zarazu kupajući se u bazenima.

Otvoreni bazeni su letnja tradicija, kao i lepo rashlađivanje od vrućina. Ali znate li u šta se upuštate kupanjem na javnim bazenima? Ovo su stanja i tegobe koje se mogu javiti posle kupanja u bazenu:

1. Nakon plivanja se može javiti iritacija uva
Plivačko uvo predstavlja vrstu infekcije koja nastaje u spoljnjem ušnom kanalu. Ne prenosi se sa osobe na osobu. Umesto toga, nastaje kada voda predugo ostane u ušnom kanalu, puštajući bakterije da se razmnože i prouzrokuju probleme. Voda iz bazena je jedan od najčešćih uzroka ove infekcije.
Prevencija: Ako ste vi ili vaše dete skloni ovoj infekciji, pokušajte da plivate sa kapicom. Takođe vam možete koristiti određene kapi za uvo koje sprečavaju ovu infekciju. Nakon plivanja, nagnite glavu u stranu da se ispusti voda iz ušnog kanala, i uvek osušite uši peškirom.
Simptomi plivačkog uva su: crvene, bolne ili natečene uši, kao i svrab.
Šta da radite u slučaju pojave simptoma: Nazovite lekara ako vam se čini da ne možete da izbacite vodu iz uha ili ako počne da izaziva gore navedene simptome. Plivačko uho obično se leči kapima za uši i/ili antibioticima.

2. Iritacija kože posle plivanja
Osip usled vruće vode ili folikulitis dobio je ime jer se obično pojavljuje nakon što ste bili u kontaminiranoj toploj vodi, obično u spa centrima ili banjama, ali može se pojaviti i nakon kupanja u slabo dezinfikovanom grejanom bazenu. Klica Pseudomonas aeruginosa izaziva osip i često se zadržava na koži, kao i vašem kupaćem kostimu. Dakle, sedenje satima u vlažnom bikiniju može pogoršati stanje.
Prevencija: Izbegavajte brijanje ili depilaciju pre kupanja, i uvek se istuširajte sapunom i vodom i osušite se što je pre moguće, nakon što ste boravili u bazenu.
Simptomi: crveni osip praćen svrabom i mali plikovi puni gnoja
Šta treba učiniti: Posetite svog lekara koji vam može propisati kremu protiv svraba, kao i antibakterijsku kremu.

Foto: Unsplash

3. Bolno mokrenje nakon kupanja može biti znak urinarne infekcije
Infekcije mokraćnih puteva su još jedan krivac boravka u bazenu. Urinarna infekcija nastaje kada bakterija putem uretre i urina dolazi do bešike. Bakterije mogu poticati iz vode u bazenu, ali i razviti se dodatno ako se ne tuširate posle kupanja u bazenu ili boravite dugo posle u vlažnom kupaćem kostimu.
Prevencija: Tuširajte se pre i nakon plivanja, i što pre presvucite kupaći kostim. Pijte puno vode tokom boravka u bazenu.
Simptomi: bolno mokrenje, peckanje, karlični ili rektalni bol, pojačana potreba za odlaskom u toalet.

Šta treba učiniti: Zavisno od uzroka infekcije, možda će biti potreban antibiotik, ali u svakom slučaju, ako i posumnjate na urinarnu infekciju, preventivno i za sprečavanje prvih simptoma urinarne infekcije se preporučuje primena potpuno prirodnog preparata- Naturoplex®.
Naturoplex® je proizvod na prirodnoj bazi koji je već 15 godina uspešan u tretmanu urinarnih infekcija. Naturoplex® pomaže da se tegobe i bol pri mokrenju značajno ublaže već na početku primene. Naturoplex® deluje na širok spektar gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, kao što su Escherichia coli, Baccilus proteus, Staphylococcus aureus, Streptococcus, kao i na gljivicu Candida albicans, pomaže da se smanji upala, ublažava bol, pomaže u izbacivanju tečnosti iz organizma, utiče na jači imunitet sluzokože urinarnog trakta.

4. Bazen ne treba da miriše previše na hlor
Srećom, naša tela su opremljena prilično dobrim “detektorom” za bazene koji su kontaminirani. Ako je bazen izuzetno prljav, vaš nos će to osetiti i znati. Ali suprotno uvreženom mišljenju, ne toliko snažan miris hlora ukazuje na relativno čist bazen.
Kada se klice, prljavština i ćelije tela kombinuju sa hlorom u bazenima, rezultat je prodoran miris hlora. Mnogi ljudi pogrešeno tumače ovaj jači miris misleći da je takav bazen adekvatno hlorisan. Umesto toga, to je miris hlora koji se troši ili razgrađuje bakterije.

Foto: Unsplash

Dakle, ako bazen u koji ćete ući ima nadmoćan hemijski miris ili vam iritira oči, to može značiti da je izuzetno prljav. Pokušajte to izbeći ili razgovarajte sa dežurnim spasiocem o postupcima čišćenja. S druge strane, ako generalno uredan i miriše na “čisto”, onda je kupanje bezbedno.
Nakon svih ovih razgovora o bakterijama iz bazena i onome što oni mogu učiniti našem telu, možda ćete biti u iskušenju da uopšte koristite bazen za vreme letnjeg perioda. Ne pokušavamo da vas uplašimo, ali ove neprijatne informacije treba da vas podstaknu da se pridržavate gore navedenih higijenskih saveta i primene u praksi, kao i da podstaknete i druge da se ponašaju odgovorno.

Kada usvojite odgovarajuća higijenska pravila i ponašanje pri boravku u bazenu, sačuvaćete i sebe i sve ostale na sigurnom.
Kako se možete zaštititi od urinarnih infekcija za vreme leta možete pročitati upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#urinarna infekcija

'