AKTUELNO

Okolnosti pod kojima je stradao, još uvek nisu jasne.

Šokantan slučaj potresa Francusku poslednjih nekoliko dana - petogodišnji dečak pronađen je mrtav u kanalu nedaleko od kuće u kojoj je živeo nakon što ga je očuh izbacio iz kuće u pola noći jer se upiškio u krevet.

Nesrećni dečak pronađen je u vešu i čarapama, u naselju Er sir la Lisu na krajnjem severu Francuske, a okolnosti pod kojima je stradao nisu sasvim jasne.

Incident se dogodio u 2:45 ujutru. Telo dečaka pronađeno je 200 metara od kuće u kojoj je živeo sa očuhom (30). Mediji su objavili da dečakova majka Emili (22) ne živi na toj adresi, ali nije poznato gde je bila u noći kada je nastradao njen sin.

Autopsija, čiji su rezultati objavljeni u ponedeljak, pokazala je da je dete umrlo od višestrukih povreda lobanje, ali još uvek nije poznato pod kojim okolnostima su one nastale. Mediji u Francuskoj pišu da je dečaku polomljen nos i da su pronađeni tragovi starijih povreda.

Tužilac Patrik Lelo izjavio je da je očuh, kao vid kazne zato što je dečak piškio u krevet, naterao dete da izađe napolje u pola noći da trči oko kuće, dok ga je on pratio na bicikli.

Očuh, koji je zajedno sa majkom priveden u policiju, potvrdio je da je navode tužioca, a u izjavi policiji rekao je i da je Janis imao eneurezu, odnosno poremećaj kontrole bešike koji se manifestuje nevoljnim mokrenjem.

Majka i očuh privedeni u policiju pod optužbom da su "dobrovoljnim nasiljem izazvali smrt bez namere".

Par koji je u braku od avgusta 2015. godine nije od ranije poznat policiji. Oboje su nezapoleni, a osim Janisa, nisu imali dece. Komšije kažu da su roditelji dečaka izgledali kao obični ljudi i da nikada nisu primeteli nikakve znakove nasilja.

Ona (dečakova majka) doselia se ovde pre dva ili tri meseca. Javljali smo se jedni drugima, ali nismo imali neku ozbiljnu konverzaciju. Nismo znali ništa o njoj. Čini se da se bavila fotopgrafijom - rekao je jedan od komšija.

I drugi potvrđuju da je dečakova majka bila ljubazna i uljudna, kao i da je dete uvek bilo pristojno obučeno. Rođaci ubijenog dečaka napravili su grupu na Fejsbuku u spomen tragično nastradalog Janisa, ali i da bi prikupili novac za njegovu sahranu.

J. Stanković

#Dete

#Kazna

#Smrt

'