AKTUELNO

Ko bi rekao...

Ruska doktorka Zuhra Pavlova nedavno je otkrila istinu o voću i njegovim benefitima koje ima po ljudsko telo.

"Globalizacija nam je omogućila da stalno imamo na dohvat ruke razno voće i povrće. Bobičasto voće uvozi se sa raznih strana sveta. Tako jedemo šta želimo i kada želimo. Ali, priroda se ne može prevariti - bobičasto voće će dati najveću korist telu samo onda kada sezonski stiže kod nas. Što znači, ako jedete kupine u decembru - ništa od zdravlja", piše ruska doktorka, pa napominje da voće i povrće koje se veštački uzgaja, nema ni polovinu onih korisnih svojtava koje ima tokom sezone.

"Ljudi misle da su lubenica, jabuka i bobičasto voće samo voda sa "vitaminima". U međuvremenu oni na takvoj "vodi" dobiju popriličan broj kilograma. Imam pacijente koji su kilograme dobijali dok su jeli samo lubenicu", piše Zuhra.

"Morate znati jednu stvar: voće je puno fruktoze. Višak fruktoze, posebno na prazan stomak, dovešće do masne degenaracije jetre. Takođe, fruktoza doprinosi razvoju gojaznosti, izaziva imunitet na hormon masnog tkiva leptina i na hormon insulin pankreasa. To zauzvrat dovodi do stalnog povećanja apetita.To je začarani krug", zaključuje.

Autor ovog teksta je Zuhra Pavlova, endokrinolog na Univerzitetskoj bolnici u Moskvi. Ne lažite sebe!

#Dijeta

'