Sezonski plodovi idealni su da na zdrav način skinete višak kilograma. Prednosti ovog voća su visok procenat vode i vitamina. Dijeta traje dve nedelje i možete da je ponovite nakon desetodnevne pauze.
Sezona dinja i lubenica uveliko traje, pa je pravo vreme da isprobate dijetu koja se zasniva na njihovom povećanom unosu. Takav režim ishrane osmislila je Kejti Smit, poznata američka nutricionistkinja. Ona tvrdi da će jelovnik koji uključuje bostan dovesti liniju do savršenstva.
Osim što će vas brzo zasititi, jelovnik zasnovan na dinji i lubenici će vam pomoći da obezbedite telu dovoljnu količinu tečnosti, posebno u vrelim, letnjim danima. Od masnoća dozvoljeno je maslinovo ulje, a od začina so, biber i aromatično bilje.
Zaboravite slatkiše, beli hleb, masne sireve. Umesto toga, dajte prednost piletini, ribi, voću, povrću i integralnim žitaricama. Svakog jutra, odmah posle buđenja, popijte čašu vode sa sokom od pola limuna.
Dijeta traje dve nedelje i ako želite, možete da je ponovite nakon desetodnevne pauze. Naoružajte se strpljenjem i pridržavajte se uputstava, nakon čega možete da izgubite oko pet kilograma za dve nedelje.
PRVI DAN
Doručak: šolja bele kafe, kriška crnog hleba, jedna viršla
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: supa od povrća, 150 g grilovane piletine, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: 80 g tunjevine, kriška crnog hleba, sveža paprika
DRUGI DAN
Doručak: šolja kafe, kriška crnog hleba, 30 g pilećeg parizera
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: tanjir bistre pileće supe, 150 g oslića, 100 g krompir-salate, salata od paradajza začinjena kašičicom maslinovog ulja
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: čorba od povrća, kriška crnog hleba
TREĆI DAN
Doručak: šolja bele kafe, kriška crnog hleba premazana pilećom paštetom
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: tanjir goveđe supe, 200 g špageta bolonjeze, zelena salata
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: 150 g rižota sa povrćem
ČETVRTI DAN
Doručak: šolja čaja, kriška crnog hleba, kašičica maslaca, kašičica meda
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: tanjir čorbe od spanaća, 200 g junetine prodinstane s povrćem, salata po izboru
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: salata od 100 g piletine, 50 g kuvanog krompira i 50 g karfiola začinjenih kašičicom maslinovog ulja
PETI DAN
Doručak: čaša nezaslađene limunade, kriška crnog hleba, viršla, malo senfa
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: 150 g pečene piletine, 100 g barene boranije, kriška crnog hleba
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: grčka salata