AKTUELNO

Naduti podočnjaci su jedan od najčešćih jutarnjih problema kod žena. Kosa može da se očešlja, a bubuljica da se zamaskira korektorom, ali nadute kesice ispod očiju ne daju se sakriti ni najjačim puderom. Zato pogledajte kako da sprečite podočnjake, ali i kako da ih izlečite namirnicama iz kuhinje.

ŠTA IZAZIVA NADUTOST?

Dobra vest je da se stručnjaci slažu da nadutost ispod očiju nije povezana sa nedostatkom ili manjkom kvaliteta sna. Loša vest je da na to najviše utiču vaše svakodnevne navike, pa čak i genetika. Nadudost ispod očiju je najčešće posledica zadržavanja vode, bilo da se radi o višku vode ili o nagomilavanju limfne tečnosti.

KAKO SPREČITI NADUTOST?

Prvi način da smanjite neprijatnu nadutost ispod očiju jeste da koristire gravitaciju. Jednostavno stavite još jedan jastuk, i naučite se da spavate sa malo uzdignutom glavom. Tako će se manje tečnosti gomilati u podočnjacima.

Drugi način jeste da smanjite ili, još bolje, izabacite so iz upotrebe. So zadržava vodu, pa bi najbolje bilo da se tokom celog dana, a posebno uveče uzdržavate od slane hrane.

KUĆNI PREPARATI ZA BORBU PROTIV PODOČNJAKA

1. OHLAĐENI KRASTAVCI - Krastavci se od davnina koriste kao lek za nadute podočnjake. Sigurno ste videli da žene to rade, ali možda vam nije jasno zašto to funkcioniše. Naime, krastavci sadrže puno antioksidanata i flavonoida, koji pomažu kod crvenila, otoka i iritacija, Jednostavno iseckajte ohlađeni krastavac na tanke kolutove, pa te kolutove stavite na oči. Pustite da odstoje 30 minuta, a nakon toga ćete se osećati osceženo i podmlađeno.

2. SVEŽ KROMPIR - Umesto krastavca, možete da koristite i svež ohlaženi krompir. On duže ostaje hladan, i sadrži jedinjenja koja mogu da pomognu u odstranjivanju višk atečnosti iz podočnjaka. Krompir možete isto kao i krastavac da isečete na kriške, ili možete da ga zameljete i stavite u tanku gazu i tako napravite obloge za umorne i naduvene oči.

3. MLEKO - U ove svrhe se najčešće koristi, a i najbolje deluje, punomasno mleko. Jednostavno umočite parče vate u hladno mleko, iscedite višak, pa vatu stavite na oči. Ostavite odstoji desetak minuta, i videćete da su otoci spali.

4. ZELENI ILI CRNI ČAJ - Kesice sa čajem su još jedan jako popularan kućni lek protiv ove boljke. Crni i zeleni čaj sadrže kofein, koji sužava male krvne sudove u koži oko očiju. Takođe, kesice za jednim od ova dva čaja će i podstaći cirkulaciju. Kako biste napravili ovaj kućni tretman, stavite dve kesice čaja u ključalu vodum, i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Nakon toga izvadite kesice, i ostavite da se dobro ohlade. Hladne kesice čaja stavite na oči i pustite da deluju oko 15 minuta, Radite ovo dva puta nedeljno i videćete da će i koža oko očiju početi da se zateže.

5. KAMILICA - Kamilica ne sadrži kofein, ali je zato poznata po svojim antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima. Ona se koristi za lečenje mnogih boljki, ali i za podočnjake je odličnja, jer smanjuje crvenilo, a hladne kesice ovog čaja će smanjiti i nadutost i pružiti odmor očima.

6. BELANCA - Odvojite belance od žumanceta, pa ga dobro umutite dok ne postane penasto i čvrsto. Tu smesu nanesite šetkicom ili prstima na podočnjake, i pustite da stoji oko 15 minuta. Dok se belanca budu suđila, osetićete kako vam se koža sateže. Belanca nekuju kožu, ali i podstiču cirkulaciju i smanjuju zapaljenje.

#Podočnjaci

'