AKTUELNO

Kontrolisano plakanje ima dobre rezultate kako na majke tako i na bebe.

Dilema koja muči sve roditelje je kada je pravi momenat da priđete uplakanoj bebi i smirite je. Dok jedni puštaju svoje bebe da plaču, drugi roditelji na prvi cik malenog stvorenja pružaju utehu.

Mama dvoje dece, Emili Oster napisala je knjigu baziranu na literaturi akademika u kojoj tvrdi da bebe noću treba ostaviti da plaču. Ona insisitira da će na taj način bebe spavati bolje i kvalitetnije i da ovakav, na prvi pogled kontroverzan metod, neće ostaviti nikakve emotivne posledice po dete.

Razni eksperti se slažu da bi trebalo da puistimo bebe da plaču u periodu od 2 do 10 minuta pre nego što im priđemo za utehu.

Ovo ne znači da ćete ignoristai bebu već znači da joj nećete pritrčati odmah kada zaplače. Na univerzitetu Australija su došli do zaključka da majke koje su puštale bebe da plaču su imale manje simptome postporođajne depresije, a njihove bebe su spavale bolje.

Ono što je najvažnije studija je posmatrala ove majke i bebe i 6 godina nakon te nisu ustanovili nikakve emocionalne probleme kod dece.

Ovo se zapravo naziva kontrolisano plakanje jer znači da je roditelj prisutan dok beba plače, proverava je, ali joj ne pritrčava za utehu istog momenta kada zaplače.

#Beba

'