AKTUELNO

Zlatna pravila vaspitanja.

Dete koje vrišti na podu prodavnice, urla pored tobogana ili ne želi da ustane sa poda u autobusu... Mnogi roditelji doživljavaju ove scene svakodnevno, ali samo zato što to dozvoljavaju!

Instinktivna reakcija svakog roditelja jeste da utiša dete i prekine izliv besa, ali stručnjaci kažu da je potrebno učiniti upravo obrnuto.

Iako je roditeljima teško da se izbore sa ovakvim situacijama, zapravo treba da puste svoje dete da "isprazni" negativnu energiju i nastavi dalje.

Sledeća korist dečjeg besa je bolji noćni san. Naime, stručnjaci smatraju da će dete bolje spavati ako se stres ne nakuplja tokom dana, nego se izbaci. Ukoliko ga dete nije izrazilo, može da proživljava nakupljene negativne emocije tokom noći, pa mu je san isprekidan, a može da ima i noćne more.

Dete ima napad besa kad čuje "ne"? To je dobro! Svaki put kada detetu kažete "ne", postavljate jasne granice o tome šta je prihvatljivo, a šta neprihvatljivo ponašanje. Logično je da će dete pokušati plakanjem i izlivima besa da dobije šta želi, ali roditelj mora biti odlučan i, što je još važnije, dosledan. Drugim rečima - u svakoj situaciji reagovati isto.

"Nije dobro da na isti ispad roditelj nekad uopšte ne reaguje, a nekad kažnjava, u zavisnosti od raspoloženja. Dete tako neće naučiti šta je dobro, a šta nije", kaže dr Armano.

Ovo su neka od zlatnih pravila za roditelje kada su dečiji ispadi u pitanju:

1. Ne vičite na dete - nema efekta

2. Ne smejte im se - omalovažavate njihova osećanja

3. Ne imitirajte ih i ne rugajte im se - tako usvajaju obrazac ruganja drugoj deci

4. Ne kažnjavajte ih - kada odrastu, mogu da potiskuju svoja osećanja, a to nikako nije dobro.

5. Ne nudite im nagradu da prestanu - tako se uče kako da manipulišu drugima

#deca

'