AKTUELNO

Vlsti u Peruu naljutile su Unesco zbog izgradnje novog aerodrome jer on može veoma štetno da utiče na istorijsko nasleđe Inka u Svetoj dolini.

Unesco je poslao pismo peruanskoj vladi u kome traži informacije o izgradnji novog aerodroma u blizini Maču Pikčua i kakav bi uticaj mogao da ima na tvrđavu Inka koja je jedna od najvećih turističkih atrakcija i predstavlja svetsko nasleđe.

U pismu se navodi da su vlasti u obavezi da zaštite svetsko nasleđe i direktno se obraćajući u vezi sa Činčero, starim selom Svete doline blizu grada Kisko gde kontroverzni aerodrom treba da bude izgrađen.

Peru mora da koordinira sa Unesco-m, Agencijom za kulturu pri UN, u vezi bilo kakve izgradnje blizu Maču Pikčua i Kuska, a odgovor očekuju do 25. avgusta. Nije prvi put da Unesco šalje opomenu Peruu vezanu za Maču Pikču. U 2017. godini postojala je opasnost da se spomenik uništi zbog prevelikog broja posetioca. U te svrhe stavljena je kontrola na broj turista i to na 5.000 turista dbevno leti. To je duplo veći broj nego što je Unesco predložio. Oko 1,5 miliona turista poseti Maču Pikču, koliko ih je bilo 2017. godine, i broj stalno raste. Vlasti su se nadale da bi izgradnja aerodroma nadomak tvrđave duplirala posetu.

Predsednik Perua Martin Vizkara izjavio je da će aerodrom biti izgrađen do 2023. godine i na nedavnom govoru iskoristio priliku da odagna sumnje svih da će konstrukcija da ugrozi istorijski spomenik.

Vlasti su istakle da Kusko primi 3,5 miliona posetioca godišnje što je i do nekoliko puta manje koliko prima neka druga svetska atrakcija, piše The Guardian. Njihov cilj je da promovišu turistički potencijal i da ništa manje nisu opterećene ni druge svetske turističke atrakcije. Videćemo šta će na kraju da odluči Unesco.

#Putovanja

'