AKTUELNO

Osluškujte ponašanje svog psa. Ukoliko primetite razlike, reagujte na vreme!

Kao i čovek, i pas prolazi kroz neke životne faze. Ponekada je malo pasivniji, ima želju da spava duže ili da se više mazi. Međutim, ukoliko primetite da je vaš kućni ljubimac potpuno promenio svoje životne navike i usporio se, vreme je da se zapitate. To ćete najlakše uočiti u svakodnevnim aktivnostima koje redovno obavljate zajedno. Da li je vaš pas brzo trčanje zamenio laganijim hodom, skakanjem na omiljenu stolicu ili ležanjem na podu? Činjenica je da psi, kao i sva živa bića, stare. Ono što je nekada bilo lagana fizička aktivnost postaje napor. Danas, zahvaljujući veterinarskoj medicini koja je napredovala, postoje rešenja koja mogu produžiti aktivni život pasa.

Mnoga istraživanja (1) pokazala su da je artritis kod pasa zapravo rezultat hronične upale, koja traje duži vremenski period. Imunitet organizma psa oslobađa proteine, koji oštećuju zglobove. Ti proteini vezani su za ćelije koje proizvode hrskavicu u zglobovima, uzrokujući lučenje još više štetnih proteina. Ovaj proces stvara hronično degenerativno propadanje zglobova, naročito ukoliko već postoji dijagnostikovan artritis kod psa. Ovakva situacija, slika je opšteg zdravstvenog stanja psa. Doktor Brent Bauer (2) smatra da ovakva upala uzrokuje mnoge hronične bolesti u telu psa. Nije svaka upala koja se javi pogubna. Ako je imuni sistem psa izložen virusima ili bakterijama, akutna upala će ubrzati proces stvaranja leukocita u zglobovima i započeti proces zarastanja. Ali hronična upala, i to ona vrsta koja se u organizmu zadržava nedeljama, mesecima, pa čak i godinama, pravi je krivac za većinu degenerativnih i upalnih problema vašeg psa.

Foto: Unsplash

Kako uopšte prepoznati problem i pomoći ljubimcu?Veliki broj pasa u poznijim godinama života oboli od degenerativnog oboljenja zglobova ili osteoartritisa. Kako stare, hrskavica između zglobova postaje sve slabija i tanja, dok se potpuno ne istroši. Kada do toga dođe, oslobađaju se enzimi koji izazivaju bolnu upalu. Kada se hrskavica istroši, prostor između kostiju se sužava i dolazi do bola pri svakoj motoričkoj radnji. Pri retkom kretanju, mišići atrofiraju, što takođe utiče na kvalitet života psa. Zato je posebno važno da vodite računa o izgledu svog kućnog ljubimca i pažljivo mu birati hranu koju jede. Nezavisno od rase, uzrasta i fizičke aktivnosti, pas bi trebalo da ima optimalnu telesnu težinu. Najčešći simptomi koji ukazuju na oštećenje zglobova jesu:

• manjak kretanja• poteškoće podizanja na noge nakon ležanja• usporenost kod jednog ili više ekstremiteta• letargija• nezainteresovanost za trčanje i skakanje• poteškoće pri penjanju uz stepenice• gubitak volje za igranje sa gazdom ili drugim psima• dobitak na težini promene u apetitu• razdražljivost dok se mazi• depresija• ostavljanje nereda po kući• duži period spavanja • promene u ponašanju

Svi ovi simptomi javljaju se kao posledica određenog spleta okolnosti, genetike i načina života psa. Starenje je naravno vodeći faktor rizika za razvoj artritisa, ali i razni drugi faktori mogu uticati na slabljenje hrskavice između zglobova. Neki od njih su:• uslovljenost rasom: veće rase su podložnije ovoj podmukloj bolesti od manjih• prekomerna telesna težina uzrokuje veći pritisak na zglobove• genetski faktor• preživljena trauma (udarac)• prebrz rast • bakterijska infekcija• loš imunitet pasa• lajmska bolestNakon dijagnostikovanja artritisa verovatno ćete se upitati kakav će kvalitet života imati vaš kućni ljubimac, koliko dugo će živeti i koje su eventualne komplikacije koje se mogu pojaviti. Ako se degenerativna bolest zglobova tretira na pravi način, vaš pas može dugo živeti normalno i komforno.

Foto: Unsplash

Šta možete preduzeti?Pre svega, morate održavati telesnu težinu psa u granicama normale. Zatim, obezbediti ljubimcu umerenu, ali redovnu fizičku aktivnost. Ne samo da ćete mu pomoći da se fizički pokrene i oseća bolje, već ćete provesti dragoceno vreme zajedno.Ne zaboravite da ste svom psu centar sveta i da povrh svega, on uživa u vremenu koje provodite zajedno. Veterinari preporučuju redovnu upotrebu Vetjoint preparata na bazi glukozamina i hondroitina. Svi vlasnici kućnih ljubimaca znaju koliko je teško ponekad dati terapiju psu ili mački. Jedna od prednosti, pored efikasnosti Vetjoint preparata, jeste što sadržaj kapsule možete pomešati sa hranom u njegovoj posudici iz koje jede. Na taj način bićete sigurni da će pas uneti potrebnu dozu.Glukozamin je veoma važan kada je u pitanju izgradnja i obnavljanje hrskavice, zglobova, tetiva i svih mekših tkiva skeletnog sistema. Kao takav, glukozamin iz Vetjointa pomaže pri povećanju pokretljivosti zglobova, olakšavajući pritom kretanje i čineći ga manje bolnim. Hondroitin je važan za izgradnju hrskavice, jer apsorbuje vodu u vezivno tkivo i doprinosi njenoj elastičnosti. U kombinaciji sa glukozaminom učestvuje u procesu stvaranja hrskavice, i značajno smanjuje bol pri pokretu. Važno je još napomenuti da hondroitin u Vetjointu nije životinjskog porekla, što je velika prednost jer je njegov molekul manji, brže dolazi do mesta delovanja i brže deluje, i tako postiže veći protivzapaljenski efekat od ostalih preparata.Vetjoint je jedini hipoalergijski proizvod na tržištu na bazi glukozamina i hondroitina, te može da se daje psima sa osetljivim stomakom, kao i onima koji pate od nutritivnih alergija, a imaju problema sa zglobovima.

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18442932(2) Mayo Clinic Complementary and Integrative Medicine Program

Autor: Pink.rs

#Pas

'