AKTUELNO

Reč je o retkom obliku sezonske depresije koji četiri puta više pogađa žene

Sezonski afektivni poremećaj je oblik depresije koji se javlja u određeno doba godine Pored zimskog sindroma afektivnog poremećaja, neki istraživači i terapeuti smatraju da postoji i letnji, tačnije da neki ljudi maju epizode depresivnog ponašanja u letnjim mesecima.

Ovaj poremećaj počinje krajem proleća ili početkom leta, a završava se u jesen.

Simptomi:

smanjen apetit

probleme sa spavanjem, nesanica

gubitak telesne težine

Stefan Ferando, direktor psihijatrijske bolnice Vestčester Medical Center za Njujork Magazin opisao je ovaj fenomen.

- Da biste imali dijagnozu poremećaja raspoloženja, morate najmanje dve nedelje osećati simptome koji se zapravo ne poboljšavaju. Međutim, ako se pravi sezonski afektivni poremećaj ne može definisati, postoji mogućnost od kraćih verzija istoga.

Prema Njujork Magazinu, upravo avgust donosi svoje jedinstvene simptome, koji uključuju i teskobu zbog predstojeće školske godine, kraja godišnjeg odmora i straha od nadolazećih praznika. Rejčel Anunziato, profesorka psihologije na Fordham Univerzitetu, ističe kako je ključ spečavanje negativnih emocija upravo dopuštanje sebi da se opustite poslednjih nekoliko dana leta.

Kako se sezonski afektivni poremećaj leči?

Postoje različiti tretmani za sezonsku depresiju u zavisnosti od težine simptoma. Takođe, ako imate neku drugu vrstu depresije i bipolarnog poremećaja, lečenje može da se razlikuje.

#Zdravlje

'