AKTUELNO

Svi mi imamo unutrašnji glas koji s vremena na vreme kaže da grešimo, izgledamo glupo i slično. Ali za neke, nevidljivi kritičar može postati ozbiljan deo razmišljanja, uzrokujući hroničnu anksioznost i stres.

Svi mi imamo unutrašnji glas koji s vremena na vreme kaže da grešimo, izgledamo glupo i slično. Ali za neke, nevidljivi kritičar može postati ozbiljan deo razmišljanja, uzrokujući hroničnu anksioznost i stres.

1. Pratite negativne misli

Prvi i najvažniji korak koji treba preduzeti da biste promenili svoj život jeste da postanete svesni problema. Što bolje shvatite kada počnete razmišljati o lošim stvarima, lakše ćete ih se rešiti. Počnite da beležite svoje zabrinutosti, strahove, fobije i pretpostavke na papiru, stvarajući čudan dnevnik raspoloženja. Pratite faktore koji su prethodili njihovom pojavljivanju i razmislite o tome kako ih možete rešiti.

2. Zapitajte se šta je uzrokovalo negativne misli

Ako počnete razmišljati o lošim stvarima, zapitajte se - da li vam te misli pomažu da se bolje osećate ili ostvarujete ciljeve? Ako vas ono što okrećete u glavi ne čini srećnim, jakim i uspešnim, zašto vam je onda potrebno? Razmislite o tome kako biste mogli preusmeriti svoje misli tako da vam počnu koristiti. Postavite sebi pitanja: šta mogu da dobijem dobro od ovog negativnog?

3. Napravite afirmaciju

Većinu dana provodite sami sa sobom i negativnim mislima. Ako vas zbune, naučite da transformišete misli u određeni tekst. Sedite i počnite duboko disati. Analizirajte svaki deo tela: od vrhova prstiju do glave. Zamislite šta svaki organ u vama kaže - šta čujete? Pokušajte da se prepirete sa svojom anksioznošću. Podsetite se: ovde sam. Zaslužujem najbolje. Sada sam sigurna. Sledeći put će biti bolje.

4. Budite objektivni

Pokušajte pronaći neutralne izjave, a ne samo previše pozitivne. Umesto da kažete sebi: „Tako sam lenja i da ne mogu čak ni da idem u teretanu“ - pokušajte ovu frazu: „Volela bih svaki dan ići u teretanu, ali imam malo vremena i nedovoljne energije.“ Obećajte sebi promene koje možete pratiti: "Ja ću ići onoliko često koliko mogu."

5. Popričajte sa nekim

Podelite svoju anksioznost, ne plašite se da se obratite svojim rođacima radi podrške ako se osećate slabo i dezorijentisano. Razmenjujte svoja osećanja, jer sigurno druga osoba takođe brine o svojoj budućnosti. Ponekad, kada glasno izgovarate svoje strahove, to čini da primetite kako ste nepošteni prema sebi i koliko je besmislena vaša sumnja u sebe.

6. Napišite pismo

Zamislite da ste okruženi stotinama ljudi koji vas obožavaju, a samo je jedan ljut na vas. Kome ćete više posvetiti pažnju? Mnogo je lakše nositi se sa poteškoćama, ako se fokusirate na glasove onih koji vas vole. Izaberite nekoga od svojih najmilijih kojima ste sigurno dragi: ćerka, najbolji prijatelj ili čak tvoja baka, koja je nedavno preminula. Zamislite da pišete pismo u njihovo ime. Osetite kako su hteli da vam izraze svoju zahvalnost. Zapamtite sve dobre trenutke koji su vas povezali.

7. Potražite lepe predmete

Jednostavni psihološki trik koji će naučiti svatko ko često počne grditi sebe: ići u lov na lepotu. Zaustavite se i pogledajte prostor oko sebe u potrazi za pet najlepših stvari u ovom trenutku. Nemojte tražiti nedostatke, fokusirajte se samo na ono što vam se sviđa. Ponekad je to veoma teško uraditi, posebno ako je ceo dan neuspešan. Ali tajna je da je lepota uvek prisutna u svetu, bez obzira na teške okolnosti.

8. Meditirajte

Prema brojnim izvorima meditacija i praksa svesnosti - odličan način za ublažavanje stresa, anksioznosti i oslobađanje od negativnih, depresivnih misli. Meditacija nam pomaže da naučimo da budemo u sadašnjosti i da budemo svesni onoga što se događa u telu i u glavi, pa ovladajte ovom praksom kako biste brže postigli rezultate.

9. Pripremite se da budete nesavršeni

Priznajte da ste čovek - i imate pravo da pravite greške. Čak i ovaj jednostavni čin može potpuno skinuti teret sa vaših ramena. Shvatite da ne morate biti savršeni i pridržavati se nerealnih standarda.

#Tuga

'