Njena vredna svojstva su sačuvana u svakom obliku: svežem, smrznutom, kuvanom.
Crna ribizla je jedan od najvrednijih plodova za ljudsko zdravlje. Zahvaljujući ogromnoj količini nutrijenata i minerala, pomaže u borbi protiv mnogih bolesti, doprinosi poboljšanju stanja celog tela i jača imunitet. Crna ribizla se koristi kao preventivna mera za kardiovaskularne probleme ili Alchajmerovu bolest. Ove bobice će pomoći da se izbegne dijabetes, smanji intelektualni kapacitet kod starijih ljudi i zaštiti od problema sa vidom. Crna ribizla ima sposobnost da očisti telo od toksičnih supstanci. Bobice pogoduju uklanjanju teških metala iz tela: kobalt, olovo, živa. Ovo voće će takođe biti divan način za prehlade i anginu, jer ima anti-inflamatorne efekte. Važno je napomenuti da čaj od grančica i lišća crne ribizle pomaže u lečenju bolesti bubrega.
Crna ribizla sadrži ogromnu količinu vitamina i mikroelemenata. Koncentracija vitamina C je toliko visoka da je dovoljno konzumirati 15-20 bobica dnevno da se zadovolji telo potrebnom dozom askorbinske kiseline. Pored vitamina C, crna ribizla sadrži vitamine A i E, koji čiste naše telo od kancerogenih i toksičnih supstanci. Crna ribizla sadrži i veliku količinu vitamina B, koji je bitan element u pravilnom funkcionisanju ljudskog nervnog sistema, pomažući stabilizaciji psihe i savladavanju emocionalne nelagode. Vitamin P igra važnu ulogu u prečišćavanju krvnih sudova, smanjenju holesterola, prevenciji kardiovaskularnih bolesti i poboljšanju hematopoetskih procesa. U kombinaciji sa vitaminom P, vitamin C ima pozitivan efekat na zdravlje ljudi sa hipertenzijom.
Zahvaljujući sadržaju vitamina C, čaj ili infuzija voća i lišća crne ribizle pomažu vam da se brže nosite sa prehladom i snizite visoku temperaturu. Da biste pripremili čaj od crne ribizle bobice prelijte proključalom vodom i ostavite oko pola sata. Piće se može popiti sa malom količinom meda.
Neke studije pokazuju da crna ribizla sadrži jedinjenja koja sprečavaju glaukom i poboljšavaju zdravlje očiju. Elementi sadržani u bobicama povećavaju protok krvi. Crna ribizla može biti način za poboljšanje zdravlja očiju i sprečavanje gubitka vida.
Crna ribizla takođe usporava rast ćelija raka. Jedna od najimpresivnijih osobina koje ima crna ribizla je njen efekat na ćelije raka. Zbog visokog sadržaja antocijana konzumiranje ribizle usporava rast tumora. Za prevenciju raka, treba da jedete oko 75 g crne ribizle dnevno.
Da li ste znali da crna ribizla jača kosu? Listovi crne ribizle sadrže keratin i eterična ulja, koja pospešuju jačanje kose, sprečavaju perut i smanjuju gubitak kose. Smrvite sedam kašika listova crne ribizle, dodajte 1 l kipuće vode i kuvajte 25 minuta. Zatim ohladite i procedite tečnost. Stavite masku za kosu i ostavite nekoliko sati ili preko noći.
Crna ribizla - kontraindikacije
Nemojte jesti ovo voće u velikim količinama. Prekomerne količine u organizmu mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, posebno kod dece, a mogu i pogoršati rad želuca. Crna ribizla ima uticaj na povećanje zgrušavanja krvi, što može biti opasno za one koji su skloni trombozi. Zabranjeno je jesti ribizlu kada osoba ima hepatitis.