AKTUELNO

Iskoristite potencijal vitamina i minerala, i tako pokrenite svoj organizam na najzdraviji način!

Ah, taj metabolizam... Nekako ga se samo setimo kada primetimo, višak kilograma. A da li znamo šta zapravo on predstavlja? Metabolizam je, najjednostavnije rečeno, proces pretvaranja kalorija koje unesemo putem hrane u energiju koju koristimo, i utiče na to kako ćemo i tu energiju potrošiti. A, naravno, potrebno je i smršati, zarad i našeg boljeg izgleda i zdravlja.Mršavljenje je složen proces, koji uključuje veliki broj činilaca. Ono što je smisao samog mršavljenja ne vezuje se isključivo za fizički izgled. Veoma je važno da se i psihički osećate dobro, ali i da budete zdravi.

Često smo skloni tome da se izgladnjujemo ili unosimo namirnice koje nisu nutritivno bogate, samo da bismo se zasitili. Zato je važno obratiti posebnu pažnju na to da li unosimo dovoljno vitamina i minerala tokom dana. Verovali ili ne, njihov unos može vam itekako pomoći da mršavite zdravo i da se istovremeno osećate dobro. Ono što je ključno što svako ko stupa u proces mršavljenja treba da zna jeste dobro izbalansirana ishrana. Takva ishrana treba da sezasniva na nutritivno bogatim namirnicama.

Foto: Unsplash

Zato se preporučuje dodatni unos suplemenata u vidu, vitamina i minerala, koji će osnažiti organizam, ali i pospešiti sam proces gubljenja masnih naslaga. Naravno, ipak morate uvestineke novine u svoju dnevnu rutinu. Ne možete očekivati da se dogodi magija, ukoliko veći deo dana provodite pred kompjuterom ili televizorom i unosite pritom velike količine namirnica,koje su nutritivno siromašne. Uz postepenu redukciju ishrane, umerenu fizičku aktivnost, dovoljno sna i unos vitamina i minerala, brzo ćete se osetiti bolje, i sigurno ćete uvideti rezultate. Evo šta treba da znate o vitaminima i mineralima, koji su ključni za naše zdravlje:

1. Vitamin B

Često čujemo u emisijama koje se bave temama kao što je zdravlje, ili pročitamo u časopisimaslične tematike da bi trebalo da unosimo kompleks vitamina B. Šta to znači? Takav kompleks u sebi sadrži sledeće komponente: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) i kobalamin (B12). Ovi vitamini su esencijalni, kada je u pitanju normalan rad metabolizma. Glavna funkcija vitamina B je da pomogne telu da troši ugljene hidrate, proteine i masti, tako što koristi nataloženu energiju iz hrane. Tiamin ili B1, naprimer, pomaže ćelijama da pretvori ugljene hidrate u energiju. Drugim rečima, ukoliko vaše telo ima nedostatak ovog vitamina u telu, trpeće i sam proces mršavljenja, što značajno otežava čitav proces. Kobalamin (B12) je teško pronaći u gotovim namirnicama, ima ga, ali uzanemarljivo maloj količini.

Foto: Promo/Abela Pharm

Stoga se preporučuje upotreba dijetetskog suplementa Active B Complex sa aktivnim folatom.Njegova konzumacija pruža optimalni dnevni unos vitamina B, koji su važni i za nervni sistem,zdravlje kože, tonus mišića, ali i krvnu sliku. Ono što Active B Complex izdvaja od drugih sličnih suplemenata jeste aktivni folat, koji omogućava 7 puta veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu.

2. Vitamin D

Vitamin D je veoma važan za imunitet. Najbolji način da dobijete ovaj vitamin jeste da budete izloženi suncu. Priroda poslovima kojim se bavimo u 21. veku pretežno je vezana za boravak u zatvorenim prostorijama. Zato treba koristiti priliku, kad god se ukaže, i provoditi vreme na otvorenom. Namirnice koje pretežno imamo u našoj ishrani, nisu bogate ovim vitaminom, stoga se preporučuje suplementacija. Prema istraživanjima, nizak nivo vitamina D uzrokuje i osećaj depresije. Ne zaboravimo da je pozitivan stav jedan od ključnih kada je u pitanju promena životnih navika i mršavljenje.

Foto: Unsplash

3. Magnezijum

M,agnezijum, je neophodan za proizvodnju energije u telu. Ovaj mineral je jedan od ključnih u više od 300 enzimskih reakcija u organizmu, koje su između ostalog, odgovorne i za: kontrolu glukoze u krvi, regulacija krvnog pritiska, održavanje koštanog sistema jakim, održavanje nervnog sistema funkcionalnim. Za dobro funkcionisanje organizma preporučuju se uzimanje optimalne dnevne doze magnezijuma u vidu suplementa Magnall® Marine Mineral.

Magnall® Marine ,Mineral predstavlja jedinstveni mineralno-vitaminski kompleks, koji sadržiprečišćeni prirodni ekstrakt magnezijuma obogaćen vitaminom B6.

Magnall® Marine ,Mineral se preporučuje svim generacijama, a posebno kod osoba koje imajugrčeve i bolove u mišićima, sportistima, osobama koje su pod velikim fizičkim opterećenjima,trudnicama i dojiljama, ženama u period PMS-a radi ublažavanja tegoba. Takođe ga mogu koristiti i pacijenti sa kardiovaskularnim tegobama, dijabetes melitusom tipa 2, usporenim metabolizmom.

#Zdravlje

'