AKTUELNO

Saznajte zašto je posebno važno uzimanje kompleksa vitamina B tokom trudnoće.

Održavanje uravnotežene ishrane jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje telo. Ovo se naročito odnosi na period trudnoće. Hrana bogata sa osam vitamina grupe B (poznatih i kao B kompleks), igra važnu ulogu u održavanju zdrave trudnoće.

Vitamini B kompleksa održavaju vaše telo snažnim dok beba raste. Oni takođe pretvaraju hranu u energiju, pružajući vam tako potrebno pojačanje tokom trudnoće. Ovo prirodno podizanje energije će vam naročito pomoći ako se osećate umorno, naročito tokom svog prvog i trećeg tromesečja.

Svaki od vitamina B kompleksa je prepun blagodati za vas i vašu bebu (1). Sada ćemo videti kako svaki od njih funkcioniše i zašto vam je potreban u trudnoći.

Vitamin B-1: Tiamin
Vitamin B-1 (tiamin) igra ogromnu ulogu u razvoju mozga vaše bebe. Trudnicama je potrebno oko 1,4-3 mg vitamina B-1 dnevno. Prirodni izvori vitamina B-1 nalaze se u testeninama od celog zrna, kvascu, svinjetini, integralnom pirinču.

Foto: Unsplash

Vitamin B-2: Riboflavin
Kao i svi vitamini B grupe, i vitamin B-2 (riboflavin) je rastvorljiv u vodi. To znači da ga vaše telo ne skladišti. Morate dobiti kroz ishranu ili putem suplemenata kompleksa B vitamina.Riboflavin (2) održava vaše oči zdravim, a kožu blistavom i osveženom. Trudnice bi trebale uzimati 1,4-3,4 mg riboflavina dnevno. Ženama koje nisu trudne potrebno je 1,1 mg ovog vitamina dnevno. Sledeća hrana je bogata riboflavinom: piletina, ćuretina, riba, mlečni proizvodi, zeleno povrće, jaja.

Vitamin B-3: Niacin
Vitamin B-3 (niacin) intezivno deluje na poboljšanje vašeg varenja i metabolizma. Lekari preporučuju da trudnice uzimaju 18-25 mg dnevno vitamina B3. Ukusni sendvič za ručak napravljen od hleba od celog zrna i sveže salate od tune je odličan izvor niacina.

Foto: Unsplash

Vitamin B-5: Pantotenska kiselina
Vitamin B-5 (pantotenska kiselina) pomaže u stvaranju hormona i olakšava grčeve u nogama. Trudnicama je potrebno otprilike oko 6 mg pantotenske kiseline dnevno. Doručak koji uključuje dobru količinu B-5 je sa jajima ili ovsenom kašom, recimo.Onda nastavite sa ručkom od smeđeg pirinča, koji je bogat vitaminom B-5, dodajte brokoli i orašaste plodove. Užina u vidu kikirikija ili čaša mleka mogu ispuniti vaše dnevne potrebe za ovim vitaminom.

Vitamin B-6: Piridoksin
Vitamin B-6 (piridoksin) igra ulogu u razvoju mozga i nervnog sistema vaše bebe. Takođe je od vitalnog značaja za proizvodnju norepinefrina i serotonina, dva važna neurotransmitera. Piridoksin može pomoći u ublažavanju simptoma trudnoće mučnine i povraćanja.Često se vitamin B-6 (3) preporučuje za ublažavanje mučnine u ranoj trudnoći. Preporučena dnena doza ovog vitamina je oko 2 mg. Prirodni izvori vitamina B-6 uključuju integralne žitarice, banane, orahe, pasulj.

Foto: Promo/Abela Pharm

Vitamin B-7: Biotin
Vitamin B7 ili biotin (4) osigurava pravilan rast i razvoj ploda u trudnoći, kao i pravilan razvoj nervnog sistema bebe, i čini kožu i kosu zdravom i lepom. Američki odbor za ishranu Nacionalne akademije naučnog Instituta za medicinu preporučuje dnevni unos od 30 mcg vitamina B-7 tokom trudnoće (35 mcg u periodu dojenja). Trudnoća često može izazvati nedostatak vitamina B7. Stoga, potrudite se da ga dobijete dovoljno na dnevnom nivou. Hrana bogata vitaminom B-7 uključuje jetru (džigericu), žumanca, sir, mleko, kvasac.

Vitamin B-9: Folna kiselina
Vitamin B-9 (folna kiselina) je jedan od najvažnijih vitamina B koji treba uzimati tokom trudnoće. Ženama u reproduktivnom periodu se preporučuje da uzimaju 400 mcg vitamina B-9, tj. folne kiseline dnevno, pre i posle trudnoće.

Vaše potrebe za folnom kiselinom povećaće se kada zatrudnite. F,olna kiselina može pomoći smanjenju rizika vaše bebe za razvoj urođenih mana, uključujući spina bifidu i druge oštećenja neuronske cevi. ,Folna kiselina je takođe neophodna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Uzimanje preporučene količine folne kiseline dnevno i hrana bogata folatima osiguraće vam pravu količinu. Izvori folne kiseline uključuju: narandže, grejpfrut, zeleno lisnato povrće, brokoli, šragle, orahe, mahunarke, hleb i žitarice.

Vitamin B-12: Kobalamin
Vitamin B-12 (kobalamin) pomaže u održavanju vašeg nervnog sistema. Izvori vitamina B-12 uključuju: mleko, živinsko meso, ribu.
Preporučena količina kobalamina tokom trudnoće iznosi otprilike 2,6 mcg dnevno.
Dodatak vitamina B-12 , zajedno sa folnom kiselinom, će pomoći u sprečavanju urođenih mana ploda kao što je spina bifida, i oštećenja koja utiču na kičmu i centralni nervni sistem bebe.

Koristi od kompleksa vitamina B u trudnoći su sledeće:
• B-1 (tiamin) igra veliku ulogu u razvoju mozga vaše bebe.
• B-2 (riboflavin) održava zdravlje vaših očiju, kože i kose.
• B-3 (niacin) poboljšava varenje i može olakšati jutarnju mučninu.
• B-5 (pantotenska kiselina) pomaže u stvaranju hormona i olakšava grčeve u nogama.
• B-6 (piridoksin) igra veliku ulogu u razvoju mozga i nervnog sistema vaše bebe.
• B-7 (biotin) osigurava pravilan rast i razvoj ploda u trudnoći, kao i pravilan razvoj nervnog sistema bebe, kože i kose.
• B-9 (folna kiselina) može smanjiti rizik od razvoja urođenih mana ploda u trudnoći.
• B-12 (kobalamin) pomaže u održavanju kičme i centralnog nervnog sistema vas i vaše bebe.

Foto: Promo/Abela Pharm

Preduzmite jednostavne korake- imajte uravnoteženu ishranu bogatu kombinacijom svih vitamina B kompleksa, i obavezno uzmite suplemente kompleksa vitamina B, kako biste održali trudnoću i svoje dobro stanje, i dobili zdravu i snažnu bebu.
Active B complex sa aktivnim folatom u samo jednoj kapsuli dnevno obezbeđuje čitav spektar vitamina B grupe, pažljivo dizajniran za optimalnu apsorpciju i maksimalnu iskoristljivost.
Active B complex je poseban, jer sadrži aktivni folat najnovije generacije koji ima 9,7 x veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu.
Active B complex se sastoji iz čitavog kompleksa B vitamina u dnevno preporučenim količinama u samo jednoj kapsuli-B1, B2, B3, B5, B6, B12, folati.
Active B complex se preporučuje svim osobama i generacijama, a naročito trudnicama i dojiljama.

Uživajte u blagoslovenom stanju zaštićeni…uz Active B complex!

(1) https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/vitamin-b-pregnancy/(2) https://www.dietitians.ca/Downloads/Factsheets/Food-Sources-of-Riboflavin.aspx(3) https://www.babycentre.co.uk/x2519/can-vitamin-b6-relieve-morning-sickness (4) https://medlineplus.gov/druginfo/natural/313.html

Autor: Pink.rs

#Trudnoća

#Vitamin

'