AKTUELNO

Nedavna istraživanja su pokazala da kalorijski ograničena dijeta može usporiti proces starenja i povećati dugovečnost. A evo i zašto.

Želite da živite duže? Naravno, svi to želimo. Onda je potrebno da odolite svojoj unutrašnjoj gladi i da jedete manje, a češće. To je zaključak nekoliko studija koje povezuju zdravo starenje i ishranu sa ograničenjem kalorija koje dnevno konzumirate.

Kada govorimo o zdravoj ishrani i dijetama, mnoge dijete mogu pomoći u poboljšanju vašeg raspoloženja, ili vas čak i zaštititi od bolesti povezanih sa starenjem, koje utiču takođe na vaše telo.

Jedna studija objavljena u časopisu Cell Metabolism1 pokazala je da smanjenje unosa kalorija za samo 15% tokom dve godine, može usporiti starenje i zaštititi vas od bolesti kao što su rak, dijabetes i Alchajmerova bolest.

Dijete generalno deluju tako što usporavaju metabolizam i smanjuju slobodne radikale povezane sa mnogim hroničnim bolestima. Usporavanje metabolizma povezano je sa dužim životom, jer se tako energija se tretira efikasnije, i pokreću se putevi otpornosti, po rečima dr Rozalyn Anderson2 , profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Viskonsinu. Na primer, masti se koriste umesto da se skladište.

1. https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30130-X 2. Rozalyn Anderson, PhD, an associate professor at the University of Wisconsin School of Medicine and Public Health

Foto: Unsplash

Manje kalorija, manje otpada u telu!

Nutricionisti i istraživači ističu da dijete sa ograničenim unosom kalorija mogu biti moćno oružje protiv starenja, kao i činjenicu da ako jedete manje i imate manju težinu, živite duže.

Jedna ekstremnije kalorijski ograničena studija o ishrani objavljena u Science Translational Medicine3 pokazala je da dijeta koja je dozvoljavala povremeno gladovanje, i primenjivala se samo pet dana mesečno tokom tri meseca, pomogla ispitanicima da smršaju, i ostanu mladoliki i vitalniji. Dijeta je bila bazirana na povrću i voću, sa malo žitarica.

Dijete sa ograničenim unosom kalorija funkcionišu na principu čišćenja smeća iz ćelija, ističu vodeći nutricionisti. Što više kalorija jedete, više slobodnih radikala generišete, a oni prouzrokuju štetu u organizmu.

Energetska efikasnost je ključ

Poput motora, i našem telu je potrebno pogonsko gorivo za funkcionisanje. To dovodi do rasprava kako da se kalorije previše ne smanje, ili da se ne smanje na pogrešan način, što dovodi do smanjenja mišićne mase ili gustine kostiju, što nije dobro po naš organizam.

Ne odgovara svima ista dijeta, niti određeni sistem ishrane. Zato stručnjaci savetuju da se konsultujete sa lekarom pre nego što započnete bilo kakvu dijetu.

3. http://stm.sciencemag.org/content/9/377/eaai8700

Ograničavanje unosa kalorija za 15 % nije drastično. Međutim, smanjenje kalorija od recimo 25 % ne bi bilo toliko zdravo. Praćenje uravnotežene ishrane bogate nutrijentima je ključ uspeha, kao i vežbanje.

Foto: Unsplash

Dakle, samo smanjivanje kalorija bez dobijanja informacija o ishrani, moglo bi značiti da nedostaju esencijalni vitamini i minerali.

Krajnje rešenje i ishod je da je efikasno korištenje energije ključ dugovečnosti - uz zdravu ishranu. A da bi se zdravo hranili i imali dobre efekte po vašu liniju i zdravlje, potrebno je imati dobre bakterije u našem digestivnom sistemu.

Chronobiotic® je jedinstven probiotik delotvoran u kompletnom ozdravljenju naše crevne flore tokom hrono i drugih restriktivnih dijeta. Svaki od navedenih probiotskih sojeva ima svoju ulogu u optimizaciji efekata restriktivne dijete, omogućava lakše i brže mršavljenje, i utiče na održavanje postignutih rezultata.

Zahvaljujući svom optimalnom sastavu od 3 najispitivanija probiotska soja (Saccharomyces boulardi, Lactobacillus rhamnosus GG i Bacillus subtillis), Chronobiotic® u praksi daje izvanredne rezultate za sve koji su na posebnom režimu ishrane ili na dijeti zbog tretiranja gojaznosti, kao i u terapiji dijabetesa, ulceroznog kolitisa, Hašimoto tireoiditisa, artritisa, insulinske rezistencije, policističnih jajnika i drugih stanja, i nezaobilazan je i u prevenciji mnogih stanja i poboljšanju opšteg zdravlja i stanja crevne flore.

Foto: Promo/Abelapharm

Chronobiotic® se preporučuje:

• svim osobama na hrono ishrani
• svim osobama na restriktivnoj dijeti
• za blagostanje digestivnog sistema
• za očuvanje imuniteta i opšteg zdravlja

Autor: Pink.rs

#Dijeta

'