AKTUELNO

Svaka žena koja je rodila prirodnim putem jako dobro zna koliko vagina treba da se raširi da bi kroz nju uspela da prođe dečja glavica, a posle i celo telo.

Novopečenim majkama obično treba neko vreme nakon porođaja kako bi se u potpunosti oporavile jer njihovi intimni delovi ostaju upaljeni i bolni posle takvog invazivnog procesa.

Postoji mit da vagina više nikad ne može da izgleda isto kao pre. Da li je zaista tako?

Ginekolog Karen Morton tvrdi kako se vagina s vremenom svakako stisne i vrati u prvobitan oblik, iako u nekoj meri ostaje drugačija.

Nakon porođaja, žene osećaju suvoću intimnog područja, što je normalno, s obzirom na to da telo odjednom proizvodi manje estrogena nego u trudnoći te na taj način reaguje na tu radikalnu promenu. Premda vagina ostaje nešto šira nego pre, moguće je da je suzite uz pomoć vežbi za mišiće karlice, koje su dostupne na internetu.

Prvi seks nepovratno raširi vaginu

Još jedan mit koji mnogi znaju da spomenu u šali jeste da žene koje imaju mnogo seksualnih odnosa imaju širu vaginu od drugih. Dr Morton objasnila je da se svaka vagina nepovratno raširi nakon što žena prvi put stupi u polni odnos, ali nakon te prvobitne promene stvari uglavnom ostaju iste.

- Vagina je beskrajno rastegljiv i elastičan organ. U suprotnom žene ne bi mogle da rađaju niti bi se njihov polni organ mogao oporaviti i suziti nakon porođaja, rekla je doktroka za britanski The Sun, a prenosi net.hr.

#Ginekolog

#Žena

'