AKTUELNO

Stres, začinjena hrana i manjak sna mogu nepovoljno uticati na uživanje na putovanjima, ali i ne moraju!

Putovanja za osobe sa osetljivim crevima može biti neprijatno iskustvo. Leto je najzad tu, sezona godišnjih odmora je uveliko počela. Vi se radujete zasluženom odmoru, ali sa druge strane, prisutan je blagi strah od komplikacija izazvanim promenom sredine, ishrane i dinamike svakodnevice.

Osobama sa sindromom iritabilnog kolona teže je da putuju iz prostog razloga što su izložene drugačijem izboru hrane. Samim tim, svaka nova namirnica je potencijalni okidač nervoze creva. To vam može umanjiti užitak na odmoru.

1 Ashkan Farhadi, MD, MS, FACP, Memoria lCare Orange Coast Medical Center

Gastroenterolog Ashkan Farhadi1 smatra da putovanja nesumnjivo mogu uticati nepovoljno na osobe sa sindromom nervoznih creva. Ali takođe postoje i načini da se neprijatnost umanji, odnosno da do nje uopšte ne dođe. Evo nekoliko saveta, koji vam mogu pomoći da putujete bezbrižnije i prijatnije:

1. Izbegavajte lokalne namirnice!

Ljudi koji imaju sindrom iritabilnog kolona mogu imati neprijatnu reakciju na novu hranu. Doktor Farhadi savetuje blagu dijetu na putovanjima. Radije odaberite manji dnevni unos kalorija nego da novim namirnicama iritirate sistem za varenje. Poželjno je da se raspitate pre samog odlaska na destinaciju kakva je lokalna hrana. Proverite kakva je hrana u hotelu u kojem odsedate i da li vam eventualno mogu izaći u susret i spremati hranu ili vam omogućiti mini frižider u sobi.

Foto: Unsplash

2. Počnite sa primenom probiotika nekoliko dana pred samo putovanje.

Čekali ste mesecima svoj zasluženi odmor, radujete se avanturama, odmoru od svakodnevice. Nema razloga da vam stomačni problemi pokvare euforiju. Dijareja sa pratećim bolovima ili pak opstipacija, česti su pratioci na putovanjima. Ova neprijatnost još je više izražena kod osoba sa sindromom nervoznih creva. Zato lekari preporučuju upotrebu probiotika Bulardi, ne samo kad do stomačnih problema dođe, već i pre samog putovanja. Promena životnog okruženja, naročito ako putujete u egzotične krajeve, najčešće se ogleda u hrani koju konzumiramo na putovanjima. Namirnice na koje digestivni trakt nije navikao mogu prouzrokovati snažnu reakciju u vidu probadajućih bolova, povišene telesne temperature, osećaja malaksalosti, bolne dijareje.

Foto: Promo/Abela Pharm

Zato se preporučuje priprema organizma za samo putovanje. Dovoljno je da 5 dana pre odlaska počnete sa preventivnim uzimanjem probiotske kulture Saccharomyces boulardi, koja jača epitel zida creva i sprečava vezivanje bakterija i toksina za receptore. Na taj način Bulardi jača imunitet i sprečava zapaljensku reakciju creva. Ovakav vid pripreme definitivno će vam poboljšati kvalitet odmora, ali takođe i umiriti sindrom iritabilnog kolona.

3. Držite se zdravih navika dok ste na putovanju.

Mnogi od nas su skloni da prave odmor i od zdravih životnih navika. Na dugoočekivanom ste odmoru, svuda oko vas nalazi se primamljiva hrana, alkohol, razni izazovi u vidu slatkiša... I tako je lako pokleknuti i varati samog sebe. U redu je poslužiti se, ali u granicama umerenosti. Svaka promena rutine je na izvestan način šok za organizam.

Svaka nagla promena navika može biti okidač za reakciju creva. Vodite računa da imate dovoljno sati sna, da unosite dovoljnu količinu vode tokom dana. Takođe, važno je da se krećete i unosite dovoljno vitamina i minerala putem ishrane. Budite odgovorni prema svom telu. Odmor od svakodnevice nije i odmor od zdravih navika.

Foto: Unsplash

Pink.rs

#Putovanja

'