AKTUELNO

Predupredite urinarne infekcije na vreme i uživajte u odmoru.

Kao što mnogi od vas znaju, infekcije urinarnog trakta su jako neprijatne, i naročito tokom letnjih dana mogu biti pravo mučenje.

Nedavne studije su ukazale da će svaka treća žena imati najmanje jednu infekciju urinarnog trakta do 24. godine1. Ali, dobra vest je da pametnim postupcima i odgovarajućom prevencijom i pripremom, možete itekako predupreditii sprečiti urinarne infekcije za vreme letnjeg perioda.

Poslušajte nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da sprečite i izlečite urinarne infekcije za vreme letnjih odmora i putovanja:

1. Dobro se hidrirajte!

Iako vas sunce, zabava na plaži i silne letnje zanimacije mogu odvratiti da razmišljate o problemima i bilo čemu, ipak ne zaboravite da se hidrirate i uzimate vodu u dovoljnim količinama. To će vas održati zdravim, punim energije, nećete dehidrirati i preveniraćete potencijalne urinarne infekcije, koje se leti često javljaju usled nedovoljne hidratacije i usled toga zadržavanja mnogobrojnih bakterija u urinarnom traktu. Oko 8 čaša vode dnevno je dovoljna količina za izbacivanje loših bakterija iz bešike, a možete piti i više vode, po potrebi.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749018/

2. Smanjite kofein i alkohol na najmanju moguću meru.

Možete popiti šolju čaja ili kafe dnevno, ali zapamtite da kofein izaziva češće pražnjenje bešike, sa urgencijom mokrenja. Alkohol takođe spada u grupu napitaka koji iritiraju mokraćnu bešiku, tako da ograničite unošenje ovih supstanci na minimalnu meru, ako želite da zaštitite vaš urinarni sistem.

3. Koristite brusnicu u svakom obliku

Preporuka za osveženje tokom toplih letnjih dana je svakako sok od brusnice, koji blagotvorno utiče na stanje i zdravlje vaših urogenitalnih organa. Možete takođe koristiti i plod brusnice- za grickanje, kao dodatak ovsenoj kaši ili za pripremu čaja od brusnice, imaće isti efekat.

Potpuno prirodan preparat za prevenciju i lečenje urinarnih infekcija je upravo Naturoplex® Brusnica.

Naturoplex® Brusnica sadrži standardizovan nivo svih aktivnih komponenti: bioaktivnih proantocianidina, organskih kiselina, dijetetskih vlakna, masnih kiselina, proteina i šećera. Upravo ovaj spektar komponenti iz brusnice čini Naturoplex® brusnicu jedinstvenom.

Foto: Promo/Abela Pharm

Aktivni sastojci Naturoplex® Brusnice su bili predmet brojnih kliničkih studija, komparativnih unakrsnih studija, kao i studija bezbednosti.

Francuska Agencija za Bezbednost Hrane potvrdila je da količina aktivnih materija u dnevnoj dozi preparata Naturoplex® Brusnice efikasno pomaže da se spreči prijanjanje štetnih bakterija za zidove urinarnog trakta. Na ovaj način štetne bakterije nemaju mogućnost da se nasele i izazovu urinarnu infekciju.

4. Ne izbegavajte češće odlaske u toalet!

Bitan faktor kod ponavljajućih urinarnih infekcija je zadržanje mokraće, pa stoga uvek poslušajte svoje telo i idite u toalet svaki put kada morate!

Za vreme putovanja, to može biti nezgodno, ali se potrudite da vam i tokom putovanja, bilo da putujete avionom, autobusom, kolima ili vozom, da vam bude dostupan toalet, posetite ga relativno brzo kada imate potrebu.

Foto: Unsplash

5. Siguran seks je pametan seks.

Ljudi su tokom letnjeg perioda seksulano aktivniji, stoga se i urinarne infekcije mogu javiti i posle seksa, naročito bez zaštite. Preporuka je da uvek tokom seksa koristite kondom, i tako se zaštitite od potencijalnih urinarnih infekcija, kao i od seksualno prenosivih bolesti, koje u združenom obliku sa urinarnim infekcijama znaju da naprave pravi haos u organizmu, naročito kod ženskih osoba. Takođe, preporučuje se da mokrite pre i posle seksa, da biste odmah izbacii potencijalne bakterije koje mogu izazvati infekcije.

6. Tuširajte se pre nego da se kupate u kadi.

Za letnji period, često tuširanje je svakako preporučena opcija, a samo tuširanje bi trebalo da ima primat nad kupanjem u kadi. Koristite blage sapune i kupke, bez boja i mirisa koje bi mogle da iritiraju vaš urogenitalni trakt.

Ako putujete, preporuka je da se u hotelskom ili privatnom smeštaju pre odlučite za tuširanje nego za kupku u kadu, iz higijenskih i bezbednosnih razloga, i tako zaštitite sebe od potencijalnih infekcija.

Kako da se najbolje zaštitite leti od urinarnih infekcija, pročitajte više OVDE.

Pink.rs

#Ljubav

#Seks

#Zdravlje

'