AKTUELNO

Proveli ste ceo dan na suncu i sada je vaša koža bolno crvena!?

Da li su u pitanju obične opekotine ili možda alergijska reakcija? Alergija na sunce ne znači samo mrzeti vrućinu; to je fizička reakcija na koži koja uglavnom nije opasna, ali može da izazove bol i iritaciju.

- Alergiju na sunce najčešće imaju mlade žene svetle puti. Obično se javlja u proleće, kada delovi tela koji su zimi bili pokriveni odjednom osete sunčeve zrake. Najkritičniji su vrat i ruke. Rani simptomi uključuju svrb, crvenilo, upalu i osip, koji može da izgleda poput crvenih tačkica ili, u gorem scenariju, poput plikova, objasnila je dr Kler Morison za Metro.

Jednostavan test

Alergiju na sunce ponekad je teško dijagnostifikovati, s obzirom na to da simptomi variraju od osobe do osobe. Neko može da iskusi nesnosan svrb, dok je drugima koža upaljena usprkos visokom zaštitnom faktoru.

Ključ prepoznavanja alergije na sunce zahteva praćenje simptoma koji se javljaju prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti. Kako biste se testirali, jednostavno pokrijte jedan deo kože i pratite reakcije na suncu.

Foto: Pixabay.com

Preventivne mere

Osim bola i iritacije, alergija na sunce može da naškodi zdravlju na druge načine. Neprijatne reakcije na sunce prisiljavaju ljude da izlaze napolje samo kada je oblačno, što može rezultirati manjkom vitamina D. Stoga je važno da alergičari uzimaju vitamin D u obliku pilula.

Da biste sprečili pojavu alergijske rekacije na sunce, najvažnije je, logično, da ne izlazite napolje kada je najjače. Nosite prozračnu pamučnu odeću, rashlađujte se i obvezno se tuširajte svaki dan u toploj vodi.

#More

#Sunce

'