AKTUELNO

Naše telo menja se tokom vremena – naravno, menja se i naša vagina. Koliko se s promenom vagine događaju i promene u našoj seksualnosti?

U 40-ima dolazi do smanjenja nivoa estrogena što može imati kao posledicu tanju i osetljiviju kožu vagine.

Sasvim je jasno da se tokom našeg života naše telo i menja. Dobijamo bore na licu, kosa nam je sve tanja, a često imamo i koji kilogram viška na bokovima. Zapravo, to i nije neki problem – to je sasvim normalno! I naši polni organi menjaju se s vremenom. Pa zašto i ne bi? Objasnićemo šta se sve događa…

Uostalom: pod pojmom vagina se ne misli na spoljašnje polne organe. Oni se – unutrašnje i spoljašnje stidne usne i klitoris – zovu vulva, odnosno stidnica. Vagina je područje koje se nalazi „unutra“ 8-12 centimetara. Kod našeg ginekologa dotaćićemo i vaginu i vulvu.

Vagina sa 20 godina

Vagina i vulva su nakon puberteta potpuno izgrađene. Vulva je još jako zategnuta, jednako kao što je i koža 20-godišnjakinje. Tek se tokom godina menja rastegljivost. Usprkos tome, ni u toj dobi ni jedna stidnica nije slična drugoj. Prekrivaju li spoljašnje usne unutarnje – to je kod svake žene drugačije – i pokazuje osobitost i beskrajnu raznolikost prirode.

Vagina sa 30 godina

Elastičnost spoljašnjih i unutarnjih stidnih usana popušta. Osim toga, često su tamnije boje.

Naročito su vidljive promene kod žena koje su rodile. Za vreme trudnoće su vagina i vulva snažnije prokrvljene te se rastežu. Neke žene takođe izveštavaju da imaju više želje za seksom. Ženski spolni organ je u to vreme lagano plavkaste boje. Nakon porođaja se opet stisne. Strah da će biti „preširoka“ za penis partnera nije osnovan – bez obzira na veličinu i opseg penisa. Vagina je elastična poput gumene trake i vraća se u „početni položaj“.

Vagina sa 40 godina

Između 40. i 50. godine života mnoge žene ulaze u menopauzu. Tada se smanjuje stvaranje hormona estrogena. To može – ali ne mora kod svih žena – imati kao posledicu tanju i osetljiviju kožu vagine. Kao što će muškarci u drugoj polovini života verovatno imati problema s erekcijom, žene mogu kod seksualnog uzbuđenja proizvoditi manje vaginalne tečnosti. Sve to može uzrokovati bol kod seksa. Neophodna je duža predigra.

Važno je da muškarci razumeju šta se sve u menopauzi menja kod žena. Onda zanimanje za seks neće biti ništa manje!

#Vagina

#Žena

'