AKTUELNO

Leto je za mnoge najlepše godišnje doba!

Međutim, solarna aura je takođe povezana sa visokim temperaturama, koje nakon nekog vremena mogu početi da nas nerviraju.

Kako efikasno osigurati ugodnu hladnoću u stanu? Pripremili smo nekoliko praktičnih saveta za vas!

Podesite vremenski raspored provetravanja

Provetravanje stana, iako najočiglednije, može imati suprotan efekat. Zbog toga je jako važno otvoriti prozore u stanu samo kasno uveče, kada je spoljna temperatura najniža. Zatvorite ih pre odlaska na posao, a po mogućnosti upotrebite dodatne roletne kako biste zatamnili unutrašnjost. Ni pod kojim okolnostima ne zatvarajte prozore odmah nakon zalaska sunca - tada iz zemlje isparava sva toplota koja se akumulirala tokom celog dana. Sačekajte do kasno uveče kada je vazduh najhladniji, na taj način ćete zaštititi svoj dom od talasa toplog vazduha.

Okružite se saksijama sa omiljenim biljkama

Da li volite da se okružite biljkama? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan - savršeno! Vaši omiljeni sukulenti ili paprati će pozitivno uticati na temperaturu u stanu. Ispostavilo se da cvetovi i omiljene biljke ne samo da mogu da očiste vazduh od štetnih toksina, već i da smanje temperaturu u prostoriji za nekoliko stepeni - to je suptilna razlika koja obično zavisi od vašeg osećaja udobnosti u vrelim danima. Dakle, što više biljaka stavite u stanu, to bolje - vodite računa o njima i oni će se brinuti o vama!

Kombinujte posao sa zadovoljstvom

Suvi vazduh je naš najveći neprijatelj. Povećava osećaj toplote i otežava nam da dišemo tokom dana, a noću nas tera da imamo ozbiljne poteškoće u snu. Zato ćete svakako poželeti da kombinujete posao sa zadovoljstvom - operite veš i ostavite ga na sušilici u stanu. Zahvaljujući tome, vazduh će biti vlažniji i tako ćete osetiti olakšanje u vrućim danima i noćima. Najjednostavnija rešenja su najefikasnija!

Foto: Pixabay.com

Povećajte efikasnost ventilatora

Ventilatori su standardna oprema za skoro svaki dom i jeftinija alternativa za klimatizaciju. U isto vreme, oni su prilično efikasno rešenje za vruće vreme i donose trenutno olakšanje. Problem nastaje samo kada je temperatura vazduha u stanu dramatično visoka - onda ventilator ne može da se nosi sa preovlađujućom toplotom. Zato stavite bocu zamrznute vode ispred ventilatora. Zahvaljujući tome, vazduh će biti znatno hladniji i temperatura u stanu će postati mnogo prijatnija.

Odjavite se!

Već znate šta treba da uradite kako biste osigurali ugodno hlađenje u vrućim danima. Vreme je da naučite šta da izbegavate da ne biste "pojačali" temperaturu. Računar, TV, pećnica, šporet, fen za kosu, punjači - zaboravljamo da uređaji koje svakodnevno koristimo značajno povećavaju temperaturu u kući. Dakle, razuman i efikasan potez će biti ograničavanje upotrebe na neophodan minimum. To će vam omogućiti da u potpunosti uživate u efektima primene jednostavnih načina na prijatnu i osvežavajuću hladnoću u vašem stanu.

#Ventilator

'