AKTUELNO

Letnje temperature postaju sve više, a sunce nas više ne mazi svojim zracima.

Da li su vaši kućni ljubimci sigurni od UV zraka? Ne, sunce nažalost nikoga ne štedi.

Vaš pas takođe može da izgori, iako obožavaju da uživaju na suncu u letnjim mesecima. Pogledajte sve važne stvari koje treba da znate o sprečavanju opekotina kod pasa.

Kao i ljudi, psi mogu dobiti i rak kože zbog prekomernog boravka na suncu bez zaštite. Ne zaboravite da je obavezno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom pogodnim za pse kako bi se sprečile teške opekotine.

Osetljiva rasa pasa na suncu

Psi sa tankom ili svetlom dlakom su podložniji opekotinama od sunca, jer sunčevi zraci brže mogu oštetiti njihovu kožu za razliku od rasa sa gustom i tamnom dlakom.

Najosetljivija područja

Psi najbrže izgore na leđima, ali ne smemo zaboraviti ni na neka druga izložena područja, uključujući njušku, uši i stomak koji su takođe vrlo osetljivi na sunčeve zrake. Upozorenje! Ne nanosite kremu sa zaštitnim faktorom koju vi koristite, jer psi često ližu svoje telo, a sastojci u kremama za ljude sadrže cink oksid ili para-aminobenzoičnu kiselinu koja je otrovna za pse. Za psa uvek birajte kreme za sunčanje koje su namenjene psima.

Alternativni oblici zaštite

Ako vaš pas nije ljubitelj kreme, postoje i košulje za pse koje ga štite od sunčevih zraka, ali pored toga držite psa u zatvorenom prostoru ili pod suncobranom kada je sunce najjače.

Kako lečiti izgorelu kožu kod pasa

Ako primetite da su vrhovi uha suvi i napuknuti, to je verovatan znak da je pas izgoreo na suncu. Kada psi kašlju to je takođe loš znak. Očigledni znaci, kao što je crvena koža kod ljudi, nisu uvek prisutni kod pasa, ali ako ih primetite ili ako vam je pas neobično topao na dodir, odmah ga prebacite u hlad i stavite hladan i vlažan peškir da se smiri iritirana koža. Psi takođe mogu imati temperaturu ako su izgoreli od sunca.

#Pas

#Plaža

'