AKTUELNO

Izazovi sa kojima se muškarci susreću u spavaćoj sobi mogu biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema!

Problem sa postizanjem i održanjem erekcije može biti psihički veoma težak za muškarce. Sama sumnja da nešto nije u redu tamo dole, u muškarcu budi niz različitih emocija. To su, pre svega, sumnja u sebe, manjak samopouzdanja, strah i najčešće, sramota.

Ukoliko duži vremenski period imate poteškoća sa postizanjem erekcije, nemojte ćutati. Jedini način da povratite libido jeste da se suočite sa problemom. Često problem sa smanjenom željom za seksom i erektilnom disfunkcijom kriju mnoge ozbiljnije uzroke, kao što su stres, srčane bolesti ili pak problemi sa prostatom. Odgovorno ponašanje prema sebi i svom telu mogu vam sačuvati život!

Navešćemo primer 56-godišnjeg Roberta Garsije, pacijenta doktora Edwarda Karpmana 1 . Ovaj pacijent javio se svom lekaru nakon što je njegovo telo prestalo da reaguje na vijagru, koju je godinama unazad koristio. Detaljnim analizama utvrđeno je da pacijent ne može da postigne normalnu funkcionalnost penisa, usled zapušenja arterije koja vodi do penisa. Nakon ultrazvučne dijagnoze lekar je utvrdio da je problem sa erekcijom samo karika u nizu, i da je pravi uzrok u samom srčanom mišiću. Pacijent je spadao u visokorizičnu grupu za dobijanje srčanog udara. Ubrzo su mu operativnim putem ugradili četiri stenta, i tako sprečili smrtni ishod, koji je bio neminovan. Dakle, samo svest o problemu vam može pomoći. Stoga, zaboravite na sram i strah. Važan podatak jeste da erektilna disfunkcija nije bolest, i da je itekako rešiva!

Zbog čega se uopšte javlja erektilna disfunkcija?

Postizanje erekcije podrazumeva harmoniju mnogih faktora u vašem telu, kako fizički, tako i psihički. Za aktivan seksualni život potrebno je da uopšte vodite zdrav način života. Neki od uzroka pored kardiovaskularnih mogu biti:

- neuravnotežen hormonalni status organizma

- dijabetes

- gojaznost

- problem izazvan benignom hiperplazijom prostate

- problemi neurološke prirode

- psihički problemi kao što su stres, depresija, anksioznost

Naravno, ovo nisu jedini uzroci seksualne disfunkcije. Ponekad nedostatak sna, nesuglasice sa emotivnim partnerom, stresan dan na poslu ili pak, previše alkohola, mogu uticati na smanjen libido. Važno je da osluškujete svoje telo i pratite simptome i u dogovoru sa lekarom dođete do pravog rešenja.

Foto: Unsplash

Ovo su neki od simptoma koje možete pratiti:

- jutarnja erekcija

- želja za seksom

- mogućnost da postignete erekciju sa partnerkom ili sami

- da li je disfunkcionalnost trenutna ili traje duži vremenski period

- kakve su vaše emocije u vezi sa tim

Podrazumeva se da nećete tražiti pomoć ukoliko se dogodi jednom ili dvaput. Skoro svaki muškarac se barem jednom u životu susretne sa ovim vidom poteškoće. I to je normalno. Ono što nije normalno jeste prihvatanje ovakvog stanja kao takvog.

Urolozi i seksolozi preporučuju upotrebu prirodnih preparata, koji na prirodan načinjačaju libido. Kada je u pitanju postizanje i održanje erekcije, posebno su se istakao preparati+ na biljnoj bazi, koji sadrži aktivne sastojke poput terpena, n-dokozanola i beta- sitosterola. Ovaj preparat je čuvena Afrička šljiva, sada u kapima!

Afrička šljiva u kapima se preporučuje kao prirodno rešenje u slučaju seksualne disfunkcije. Već poznato dejstvo Afričke šljive pojačano je 7 puta većom koncentracijom beta-sitosterola, a pored esktrakta kore afričke šljive u sastavu se nalazi i ulje pšeničnih klica. i vitamin E. Ekstrakt ove dragocene biljke koristi se u Evropi preko 50 godina veoma uspešno. Osim što jača potenciju, Afrička šljiva u kapima poboljšava rad prostate i štiti čitav urogenitalni sistem muškarca, tako što sprečava pojavu infekcija.

Foto: Promo/Abela Pharm

1 Edward Karpman, md, co-medical director of the Men’s Health Program at El Camino Hospital

#Zdravlje

'