AKTUELNO

Iako smanje obroke mnogi ne postižu željeni rezultat u gubitku kilograma. I zdravi proizvodi su kalorični, crna čokolada isto koliko i mlečna, jogurt sa smanjenim procentom masti sadrži puno šećera.

Da bi dijeta bila uspešna neophodan je smanjen unos kalorija i pojačana fizička aktivnost. Ipak, mnogi posle prvih efekata dijete stagniraju u gubitku kilograma, a jedan od razloga mogu da budu namirnice koje sadrže "skrivene" kalorije.

Zato bi trebalo da obratite pažnju na sastav namirnica, jer i one označene kao proizvodi bez šećera, ili masti, ipak imaju puno kalorija.

Masti

Iako mnogi nutricionisti od slatkiša savetuju crnu čokoladu trebalo bi znati da ona zapravo ima istu kalorijsku vrednost kao i mlečna. Naime, tamna čokolada ima manje šećera od mlečne, ali se u njoj krije više masti, jer ima veću količinu kakaoa. Zato je treba jesti u umerenim količinama - kockicu do dve dnevno.

Fruktoza

Foto: Unsplash

On se nalazi u gotovo svim prozvodima sa oznakom da "smanjena količina masti". Praktično govoreći, jogurt može da bude sa 0,5 odsto masti, ali zato isto tako može da bude prepun šećera. Isto važi i za 100 odsto voćne sokove - nemaju dodatog šećera, ali su zato puni onih voćnih, koji takođe goje. Zato dvaput razmislite pre nego što napunite frižider ovakvim namirnicama kada ste na dijeti.

Žuti šećer

Mnogi ljudi misle da žuti, odnosno braon šećer ima manje kalorija od belog, ali to nije istina. Jedna supena kašika braon šećera sadrži 15 kalorija, dok ista količina belog šećera ima samo jednu kaloriju više. Ne stoji ni mit da je braon šećer mnogo zdraviji. Naime, melasa u njegovom sastavu, koja sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe, prisutna je u suviše maloj količini da bi imala bitniji uticaj na zdravlje.

"Zdrava hrana"

Lanene i ražane pločice pune su ulja na kojem ih prže, a ono svakako nije čak ni maslinovo. Količina soli i šećera u ovim integralnim grickalicama je takođe velika.

Jabuka

Jabuka srednje veličine sadrži 130 kalorija, kao i banana, pa ako pojedete pola kilograma - izračunajte sami. Bolja varijanta su, na primer, jagode ili mandarine, koje sadrže oko 50 kalorija (energetska vrednost osam jagoda, odnosno jedne mandarine prosečne veličine). Isto tako, iako mnoge dijete kao "zdravu užinu" preporučuju suvo voće, čuvajte se toga. Ako pogrickate šolju suvog grožđa, unećete 434 kalorije.

Integralni hleb

Nemojte misliti da će vas integralni hleb spasti suvišnih kilograma, jer on sadrži približno isti broj kalorija kao i beli (razlika na sto grama je svega oko 30 kalorija manje u korist integralnog hleba), a čak i više ako jedete onaj sa semenkama poput suncokreta, jer su one veoma kalorične. Još jedan mit - da tostiranje smanjuje kalorijsku vrednost hleba takođe je srušen. Istraživanja su pokazala da takav hleb ima čak i do 10 kalorija više od nepečenog, jer usled toplote dobija veću kalorijsku gustinu.

Foto: Unsplash

Maslinovo ulje

To što je maslinovo ulje nesumnjivo zdravo i preporučuje se u gotovo svim dijetama, ne znači da bi trebalo da ga konzumirate kao vodu. Kašika do dve dnevno preko sveže salate, ili pečene ribe, optimalna je količina, sve preko toga goji, jer ulje je ulje.

Alkohol

Mnogi ne znaju da je alkohol najveći neprijatelj svake dijete, a naročito "ženska pića", poput likera, koja sadrže mnogo kalorija.

Kafa s mlekom i šećerom

Ni kada je o kafi reč ne bi trebalo da preterujete ako je pijete sa punomasnim mlekom i šećerom, tri-četiri puta dnevno - to je dodatnih 370 kalorija.

#Hrana

#kuvar

'