AKTUELNO

Jako je važno da imate zdav san i da se ne budite se pre vremena ili nekih navika. Evo nekoliko stvari koje ne bi trebalo da radite da biste imali kvalitetniji san.

1. Ne pijte vodu

Voda je neophodna za telo kako bi održavala sve funkcije da rade u redu i kako bi podmazivala zglobove dok se krećete. Ali ako je pijete neposredno pred spavanje, ustajaćete ne samo jednom, već i par puta kako biste mokrili, prekidajući san.

2. Nemojte da dremate preko dana

Neki imaju naviku da ovo rade, ali trebalo bi izbegavati popodnevnu dremku jer će biti prekinut prirodan ciklus tela i nećete moći pristojno da spavate noću. Ovo će uticati na vaše zdravlje i navike spavanja.

3. Izbegavajte korišćenje laptopa ili mobilnog telefona

Ljudi često imaju naviku da pred spavanje, ponesu laptop ili mobilni telefon u krevet kako bi nešto pogledali, ali taj momenat zna da traje mnogo duže i vi zaspite kasno. Stoga izbegavajte da ih unosite u spavaću sobu.

4. Rasporedite vaše obroke

Po pravilu, trebalo bi da imate naviku da jedete bar 3-4 sata pre spavanja kako bi probavni proces funkcionisao zdravo.

5. Izbegavajte kafu pred spavanje

Kafa sadrži kofein, a kofein je poznata supstanca koja mnoge čini budnim. Pokušajte da ne pijete kafu četiri sata pred spavanje. Kofein ubrzava metabolizam tela kako bi se osećalo svežije i to je jedini razlog zašto je ne treba piti u kasne sate.

#Spavanje

'