Da li jedete hranu koja je pala na pod?
Većina ljudi odmah baca hranu koja im padne na pod, a ne razmišljaju o pravilu "pet sekundi" jer smatra da čim je palo na nečistu površinu da je i hrana postala nečista
Da li ste čuli za pravilo pet sekundi?
Reč je o tome da se smatra da hranu koja je pala na pod možete podignuti i konzumirati ako je podignete u roku od pet sekundi.
To se pravilo ima veze sa studentkinjom Džilijan Kalrk. Naime, ona je učestvovala u istraživanju na Univerzitetu Illinois i postavila je komadiće hrane na pločice i držala ih u određenom vremenskom periodu kako bi utvrdila hoće li se bakterije "zakačiti" na hranu.
Utvrđeno je da količina bakterija koja će preći na hranu zavisi od toga koliko bakterija ima na određenoj površini, te da nema veze sa vremenom koji provede izloženo bakterijama, prenosi Večernji.
Nije svejedno ni kakva je površina na koju je hranu pala, pokazalo je isto istraživanje. Primer, na tepihu će biti manje bakterija nego na pločicama ili drvenim površinama. Veruje se da su glatke površine “opasnije” kad je reč o bakterijama.
Pojedini stručnjaci smatraju da zavisi koja vrsta namirnica će li biti zahvaćena bakterijama. Naravno, lepljive namirnice lakše će privući bakterije nego suve.
Ali, većina ljudi odmah baca hranu koja padne na pod ne razmišljajući o pravilu "pet sekundi" jer smatra da čim je palo na nečistu površinu da je i hrana postala nečista.