AKTUELNO

Ukoliko osećate potrebu da sa svojim psom ili mačkom svakodnevno podelite kako ste proveli dan, onda ste inteligentniji, tvrde naučnici

Kućni ljubimci su najbolji i najverniji prijatelji, te ne čudi što ponekad želimo da podelimo s njim svoja osećanja. Dakle, ako razgovarate sa svojim ljubimcima znak je da imate prilično pozitivne osobine, smatraju stručnjaci. Istraživači ovu pojavu nazivaju antropomorfizam i zbog toga nema potrebe javiti se lekaru. Sklonost da se ljudske emocije i osobine pripisuju nehumanim objektima temelji se na većoj inteligenciji i kreativnosti, a ne na gluposti.

"To je zapravo prirodni nusprodukt tendencije koja čini ljude jedinstvenim na ovom planetu", tvrdi Nikolas Eplej, jedan od naučnika koji su radili na ovom istraživanju.

Ukoliko se udubimo u temu, shvatićemo da ova priča zapravo počinje u detinjstvu. Naime, deca mogu da stvore prijatelje niotkuda. I vrlo verovatno se svi sećamo večeri kad smo uzimali svoje plišane životinje i autiće u krevet kako nijedna igračka ne bi bila zapostavljena. Ali kad odrastemo, sve se menja. Veruje se da tu osobinu treba ostaviti iza sebe. Kada vidimo odrasle osobe kako razgovaraju sa svojim telefonima ili računarima, mogli bismo pomisliti da su nezreli ili možda malo ekscentrični. Međutim, nema razlike između razgovora s neživim predmetima i razgovora s kućnim ljubimcima.

Eplej raspravlja o zanimljivoj anketi koju je izvela radio emisija “Razgovor o automobilu”. Primećeno je da što više ljudi voli svoje automobile, to su više prijavljivali da imaju um, uverenja, želje... Nema potrebe da brinete! Vaša navika pričanja s vašim ljubimcem o tome kako ste proveli dan je zapravo prirodna i normalna stvar i to samo znači da vaš mozak pravilno funkcioniše.

#Porodica

'