AKTUELNO

Dolazak bebe na svet velika je stvar kako za roditelje tako i za njima bliske ljude.

Svi se radujemo dolasku bebe naših prijatelja, sestre, kolega, ali i ostalih članova porodice i svi jedva čekamo momenat kada ćemo upoznati taj mali zamotuljak sreće.

Ali, pre nego krenete u posetu proverite znate li neka od ključnih pravila koje treba imati na umu kada idete kod novorođenčeta.

Zapamtite, radi se o njima, a ne o vama

Vaša želja da posetite majku i njenu bebu je iz ljubavi prema njima. Ponekad osobe mogu biti toliko uzbuđene kada vide bebu da zaborave da su zapravo mama i beba zvezde predstave. Vašu posetu fokusirajte i na majku i ne očekujte da vas ona služi i zabavlja. Pitajte je kada je najbolje vreme da je posetite i što je najvažnije trebate je razumeti ako ona ne želi da je posetite u vreme kada ste planirali.

Nemojte da se uvredite

Ona vas voli i zaista ceni što je želite posetiti, ali možda nije spremna za posetu i to je uredu. Nemojte se zbog toga uvrediti i dajte joj do znanja da je njeno odbijanje u redu. Ako vam kaže da nije spremna za posetu, kažite joj: "Sve je u redu. Verovatno bih se osećala isto. Nazvaću te sledeće nedelje da vidimo kako se osećaš". Kao što znate, svaka žena rođenje deteta doživljava drugačije. Neke žene će biti željne društvene interakcije, dok će druge biti u stanju mirovanja. Potrebna joj je vaša podrška kako bi znala da je to u redu.

Foto: Pixabay.com

Obavezno se najavite

Nikada ne idete u posetu ako se prethodno niste najavili. Osim toga, čak i kada ste prethodno zakazali posetu, pošaljite joj poruku ili je nazovite kako bi znala da ste krenuli. Uvek je možete pitati treba li joj nešto da joj donesete iz prodavnice.

Budite svesni zaraze

Majke novorođenčeta zabrinute su zbog moguće zaraze. Novorođenče nema jak imunitet pa čak i mala infekcija može napraviti problem. Zbog toga u posetu bebi nemojte ići ako ste bolesni ili ste bili u blizini bolesnih ljudi (ako vaše dete ima prehladu, trebate otkazati, čak i ako dete ne dolazi). Nemojte dovoditi decu čak i ako nisu bolesna. Operite ruke kad stignete i nikako ne ljubite dete.

Donesite hranu!

Ništa ne pokazuje ljubav kao lazanje i kolači. Proverite da li majka ima nekih ograničenja u ishrani i koje stvari ne voli. Nakon toga pripremite joj obrok koji će se dopasti i njoj i njenim ukućanima. Dobićete i dodatne bodove ako donesete obrok za danas i obrok koji kasnije može zamrznuti. Ukoliko niste vešti u kuvanju, poklonite joj poklon karticu za lokalni restoran koji ima dostavu.

Budite korisni

Evo nekoliko ideja. Ponudite joj da pričuvate bebu kako bi mogla da se istušira ili odspava. Pitajte je da za nju obavite kupovinu. Prošetajte njenog psa. Igrajte se s ostalom decom. Ponudite joj da joj očistite kuću ili je jednostavno pitajte šta možete učiniti za nju kako biste joj pomogli i smanjili stres.

Budite pažljivi s pitanjima koja postavljate

Foto: Pixabay.com

Iako ste dobronamerni, ipak trebate paziti šta pitate. Nove mame mogu biti veoma osetljive i pitanja koja im postavljate shvatiti kao osuđujuća. Pa umesto pitanja: Dojiš li bebu?, recite: "Beba izgleda tako zdravo". Ili recimo umesto pitanja koliku ljubav oseća prema bebi, pitajte je kako se oseća. Ovo poslednje pitanje je veoma važno, jer neke majke ne vole svoju bebu odmah. Neke pate od postporođajne depresije, što može uticati na njenu vezu s detetom. Ovakvo pitanje može učiniti da se majka oseća krivom i tužnom. Umesto toga, pitajte je s iskrenom zabrinutošću kako se oseća. Dajte joj do znanja da joj možete biti osoba na koju može da se osloni. Ako vam kaže da je depresivna podstaknite je da poseti lekara.

Nemojte komentarisati njenu kuću ili telo

Gotovo poslednja stvar kojom se majka želi baviti sada je samosvesnost o neurednoj kući ili izgledu njenog tela. Opaske kao "Kuća izgleda kao da je kroz nju prošao tornado" ili "Izgledaš iscrpljeno" jednostavno nisu u redu. Možda vam zvuči smešno, ali ove opaske se dešavaju stalno.

Nemojte komentirati njene odluke

Nije vreme za nepoželjne savete, bez obzira na to koliko znate o majčinstvu. Odluke koje se odnose na to kako se dete hrani, hoće li se vratiti na posao ili ne sve su to lične stvari u koje se vi ne biste trebali mešati.

Krenite na vreme kući

Iako su posete novorođenčetu zabavne, trebate otići na vreme jer majka mora da odspava, bude s bebom ili odgleda svoju omiljenu seriju. Pobrinite se da joj pružite tu priliku. Osim toga, možete je posetiti posle nekoliko nedelja opet. Pitajte je treba li joj šta, odvedite je na ručak, a ona će biti tako srećna što vas ima.

#Porodica

'