AKTUELNO

Jaja su toliko hranljiva da se često nazivaju "prirodnim multivitaminom".

Verovatno da su retki oni koji ne vole da konzumiraju ovu namirnicu svakodnevno-jaja! Jaja sadržejedinstvene antioksidante, vitamine i moćne nutrijente koji su nam potrebni, a ovo su 6 razloga zaštosu jaja među najzdravijim namirnicama na planeti:

1. Jaja spadaju u najhranljivije namirnice na Zemlji.

Jedno celo jaje sadrži neverovatan raspon hranljivih materija. Jaja su prepuna vitamina i minerala,visokokvalitetnih proteina, dobrih masti i raznih drugih manje poznatih hranljivih materija.

Jedno jaje sadrži:

Vitamin B12 (kobalamin): 9% preporučene dnevne količine.

Vitamin B2 (riboflavin): 15% preporučene dnevne količine.

Vitamin A: 6% preporučene dnevne količine.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina): 7% preporučene dnevne količine.

Selen: 22% od preporučene dnevne količine

Jaja sadrže i male količine gotovo svakog vitamina i minerala potrebnih ljudskom telu, uključujućikalcijum, gvožđe, kalijum, cink, mangan, vitamin E, folnu kiselinu i još mnogo toga.

Jedno veće jaje sadrži 77 kalorija, sa 6 grama kvalitetnih proteina, 5 grama masti i ugljenih hidrata utragovima. Veoma je važno shvatiti da se skoro svi hranljivi sastojci nalaze u žumancetu jajeta, dokbelance sadrži samo proteine.

2. Jaja poboljšavaju dobar holesterol u krvi i ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

Glavni razlog zbog kojeg pojedinci zaziru od jaja jeste činjenica da su bogata holesterolom. Jednoveliko jaje sadrži 212 mg holesterola, što je mnogo više u odnosu na većinu drugih namirnica.Međutim, ovi hranljivi izvori holesterola imaju minimalan uticaj na opšti nivo holesterola u krvi.

Vaša jetra zapravo proizvodi holesterol, svakog dana. Proizvedena količina zavisi od toga kolikojedete. Ako dobijete puno holesterola iz hrane, vaša jetra proizvodi manje. Ako ne jedete holesterol,vaša jetra proizvodi više.

Stvar je u tome što mnoge studije 2 pokazuju da jaja zapravo poboljšavaju vaš “profil” holesterola.Jaja podižu HDL ("dobar") holesterol i imaju tendenciju da promene LDL ("loš") holesterol, u podtipholesterola koji nije tako snažno povezan sa povećanim rizikom od bolesti srca.

Jedna studija je otkrila da konzumiranje 3 jaja dnevno smanjuje otpornost na insulin i povećavaHDL-dobar holesterol.

Foto: Unsplash

3. Jaja su bogata holinom, važnim hranljivim sastojkom za naš mozak.

Holin je manje poznata hranljiva materija koja se često grupiše sa vitaminima B-kompleksa. Holin jeesencijalno nutrijent potreban je za različite procese u organizmu i naše opšte zdravlje.

Nizak unos holina uključen je u oboljenja jetre, bolesti srca i neurološke poremećaje. Ova hranljivamaterija može biti posebno važna za trudnice. Istraživanja 4 pokazuju da nizak nivo holina možepovećati rizik od defekata neuralne cevi i dovesti do smanjene kognitivne funkcije kod bebe.

Najbolji izvori holina u ishrani su žumance i goveđa jetra. Jedno veliko jaje sadrži 113 mg holina.

4. Jaja sadrže visokokvalitetne proteine sa savršenim profilom amino kiselina

Proteini su glavni gradivni elementi našeg tela i imaju mnoge funkcije u organizmu. Sastoje odaminokiselina koje su međusobno povezane. Postoji oko 21 aminokiselina koje vaše telo koristi zaizgradnju svojih proteina.

Devet njih se ne može proizvesti u organizmu i moraju se dobiti iz naše ishrane. Poznate su kaoesencijalne aminokiseline.

Kvalitet izvora proteina određen je njegovim relativnim količinama ovih supstanci. Jaja su međunajboljim izvorima proteina u ishrani. U stvari, biološka vrednost (mera kvaliteta proteina) se čestoprocenjuje upoređivanjem sa jajima, kojima se daje savršena ocena od 100.

5. Jaja su bogata antioksidantima luteinom i zeaksantinom, koji štite naše oči.

Postoje dva antioksidanta u jajima koja mogu imati snažne zaštitne efekte za naše oči. Zovu se luteini zeaksantin, i oba se nalaze u žumancetu.

Lutein i zeaksantin imaju tendenciju da se akumuliraju u retini, senzornom delu oka, gde štite oči odštetnog sunčevog zračenja.

Ovi antioksidanti značajno smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte, koji su međuvodećim uzrocima oštećenja vida i slepila kod starijih ljudi.

U jednoj studiji 5 , konzumacija 1-3 jajeta dnevno u toku 5 nedelja povećalo je nivo zeaksantina u krviza 114–142%, a luteina za 28–50%.

Foto: Unsplash

6. Doručak u vidu jaja vam može pomoći da izgubite masnoću i kilograme.

Jaja sadrže samo tragove ugljenih hidrata, ali puno proteina i masti.

U jednoj studiji 6 , 30 gojaznih žena konzumiralo je doručak sa jajima ili pecivima. Oba doručka suimala istu količinu kalorija. Žene u grupi doručka sa jajima su se osećale puno bolje, i jele manjekalorija za ostatak dana i narednih 36 sati.

U drugoj studiji 7 koja je trajala 8 nedelja, konzumiranje jaja za doručak dovelo je do značajnoggubitka težine, u poređenju sa istom količinom kalorija iz peciva. Grupa koja je konzumirala jajapostigla je sledeće rezultate:

- izgubili su 65% više telesne težine.

- izgubili su 16% više masnog tkiva.

- imali su 61% veće smanjenje BMI-indeksa telesne mase.

- imali su za 34% veće smanjenje obima struka.

Jaja su hranjljive namirnice koje vam mogu pružiti praktično sve vitamine i minerale koji su vampotrebni. Pri tom su jeftina, ukusna i mogu se spremiti na stotine načina.

A, ako želite da saznate više o vitaminima i mineralima koji su vam potrebni, možete pročitati o tomeviše OVDE.

https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2518394/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10426702

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18679412

#Jaja

#Zdravlje

'