AKTUELNO

Ako stavite previše deterdženta, peškiri će se teško isprati pa će postati krući. Pratite tačna uputstva s pakovanja kako bi znali koja količina deterdženta ide na koju količinu rublja.

Ukoliko ste uložili u skupe, mekane peškire, strašno će vas frustrirati ako postanu grubi već nakon nekoliko pranja. Kako vam se to ne bi dogodilo, stručnjak za uređenje enterijera Rejčel Kohen, donosi četiri saveta koji će vam pomoći da vam peškiri dugo ostanu mekani i 'pufasti'.

1. PERITE IH U HLADNOJ VODI

Niske temperature sprečavaju skupljanje na šavovima, pomažu da se očuva originalna boja i bolje funkcionišu kod određenih mrlja.

2. REŠITE SE OMEKŠIVAČA

Hemikalije u omekšivaču mogu oštetiti vlakna zbog čega se peškiri nakon svakog pranja sve više deformišu.

- Umesto omekšivača, u sušilicu ubacite tenisku lopticu kako bi bili što 'pufastiji' - savetuje Rejčel. Peškirima produžite život tako što ćete ih prati odvojeno.

3. PAZITE NA KOLIČINU DETERDŽENTA S KOJIM PERETE PEŠKIRE

Ako stavite previše deterdženta, peškiri će se teško isprati pa će postati krući. Pratite tačna uputstva sa pakovanja kako biste znali koja količina deterdženta ide na koju količinu rublja.

4. NEMOJTE IH PRESUŠITI

Peškiri koji jako upijaju suše se brže pa ih u sušilici sušite što je kraće moguće. Možete ih i izvaditi pre nego što se sasvim osuše, pa ih osušite na vazduhu. Nemojte koristiti niti maramice za sušilicu jer tokom vremena smanjuju sposobnost upijanja peškira.

Koliko često prati peškire?

Bez obzira koliko ste čisti vi ili vaši peškiri, verovatno su prljaviji nego što očekujete. Svaki put kada se brišete, skidate sa sebe i sloj mrtve kože.

Vlažni peškiri su takođe jako plodno tlo za razne bakterije i što ih duže ne perete broj bakterija se samo povećava.

Kako bi eliminisali ustajali miris sa svojih peškira, u perilicu ubacite pola šoljice praška za pecivo kako bi ih osvežili.

Peškire bi trebalo promeniti na svaka dva dana.

#peškiri

'