AKTUELNO

Saznajte kako da uz ove savete postanete i ostanete i zdravi i lepi.

Kada se pomene zdrav stil života, kao i zdrava ishrana, većina nas bi htela odmah da uplovi u razradu tog procesa, ali ne zna odakle da krene. Prva tačka bi bila priprema zdravih obroka kod kuće. Brojne studije su otkrile da ljudi koji jedu manje obroka u restoranu imaju manju težinu i bolji kvalitet ishrane, a nova istraživanja sugerišu da konzumiranje više domaćih obroka štiti i od dijabetesa tipa 21.

U studiji su istraživači proučavali navike u ishrani skoro 100.000 muškaraca i žena srednjih godina, i otkrili da su oni koji su pripremali 11 do 14 ručkova i večera kod kuće svake nedelje u proseku 13% manje razvili dijabetes tipa 2, u poređenju sa onima koji su jeli 6 ili manje domaćih jela nedeljno. Osobe koje su jele domaće obroke najčešće su imale normalnu optimalnu težinu tokom ispitanog perioda od osam godina, što može delimično objasniti smanjeni rizik od dijabetesa.

Donošenje odluke da kuvate, više je nego velika promena u vašoj rutini ako to niste radili do sada, i čini se da je teže je uvesti je kao trajnu naviku. Ovo su nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da smanjite svoje oslanjanje na brzu hranu zauvek, bez ometanja vašeg dnevnog rasporeda:

1. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/aha-emh103015.php

Foto: Unsplash

1. Smislite i zapišite plan vaših obroka Pre nego što krenete u prodavnicu, isplanirajte vašu nedeljnu ishranu. Verovatno ćete negde i malo odstupiti od svog rasporeda, ali ako ste već smislili nedeljni meni i pokupovali potrebne sastojke, mnogo je verovatnije da ćete ga ispratiti u celosti. 2. Sprijateljite se sa vašim frižiderom Mnogi nutricionisti su pobornici filozofije "kuvajte je jednom i jedite dva puta", jer će vas zalihe hrane u vašem frižideru spasiti od naručivanja brze hrane, kada vas spopadne napad gladi. Da, potrebno je više vremena da se iseče povrće kada pratite recept, ali ukupno vreme pripreme se obično ne povećava mnogo, jer je vreme kuvanja približno isto (i samo jednom treba oprati sudove). Osim toga, možete pripremiti jela pogodna za zamrzavanje vikendom ili kad god imate najviše vremena, tako da ne morate žuriti i biti napeti dok kuvate. Odličan je osećaj doći kući nakon dugog, napornog dana, i već imati spremljen zdrav ručak/večeru. Supe, čorbe, ćureće ćufte, pileće ili svinjsko meso, takosi ili lazanje sa spanaćem se odlično hlade i greju po potrebi.

3. Sledite metodu, a ne recept Kada savladate osnovnu tehniku spremanja mnogih jela kao što su prženi krompirići i testenine sa povrćem, možete stvoriti beskrajne varijacije koristeći sastojke koje imate pri ruci, a da ne morate da se oslonite na jedan određen recept. Na primer, možete kombinovati testeninu i sa feta sirom, pečenom crvenom paprikom i artičokama, ili paradajzom, spanaćem i mocarelom, ili paprikama, tikvicama i trešnjama. U istom duhu, možete koristiti različite sastojke da biste izmislili nove verzije standardnog burgera, ili omleta-fritate putem različitog povrća, sireva i začina koje dodajete jajima

Foto: Unsplash

4. Držite se jednostavnosti Ako provodite dosta vremena u pripremi ukusnog predjela, učinite sebi uslugu i držite se jednostavnosti što je više moguće. Jednostavne opcije uključuju pečeni slatki ili beli krompir, smeđi pirinač ili druge žitarice, baby spanać, jednostavnu zelenu salatu sa narezanim šargerepama ili krastavcem ili povrćem kao što je brokoli ili grašak. Ako imate još nekoliko minuta, možete da dinstate skoro bilo koje povrće tako što ćete ga prerezati na manje komade, propržiti na maslinovim ulju dok povrće ne omekša i porumeni, ne dugo. 5. Dobijte inspiraciju iz blogova i internet časopisa Ako imate veliku, dobro organizovanu kolekciju recepata koja će vam pomoći u planiranju nedeljnog menija za najkraće vreme, a i počnete da uživate dok spremate omiljena jela iznova i iznova, postaćete sve efikasniji u njihovoj pripremi. Za neprekidan protok ideja imate toliko blogova o zdravoj ishrani i najrazičitijim jelima, da ćete vrlo brzo naći one koji vama najviše odgovaraju. Blogovi hrane su još jedan od sjajnih resursa, budući da mnogi domaći i strani kuvari-autori daju prednost praktičnosti pri razvijanju jela.

6. Uzmite Chronobiotic Chronobiotic® je premijum probiotik nastao kao logična posledica spoja ogromnog iskustva u kliničkoj praksi, kao i višegodišnjeg genetskog istraživanja Zahvaljujući svom optimalnom sastavu od 3 najispitivanija probiotska soja (Saccharomyces boulardi, Lactobacillus rhamnosus GG i Bacillus subtillis), Chronobiotic® u praksi daje izvanredne rezultate za sve koji su na posebnom režimu ishrane ili na dijeti zbog tretiranja gojaznosti, kao i u terapiji dijabetesa, ulceroznog kolitisa, Hašimoto tireoiditisa, artritisa, insulinske rezistencije, policističnih jajnika i drugih stanja, ali je nezaobilazan i u prevenciji.

Foto: Promo/Abelapharm

Chronobiotic® je jedinstven probiotik delotvoran u kompletnom ozdravljenju naše crevne flore tokom hrono- i drugih restriktivnih dijeta. Svaki od navedenih probiotskoh sojeva ima svoju ulogu u optimizaciji efekata restriktivne dijete, omogućava lakše i brže mršavljenje i utiče na održavanje postignutih rezultata.

Chronobiotic® se preporučuje: • svim osobama na hrono ishrani • svim osobama na bilo kojoj dijeti • za blagostanje digestivnog sistema • za očuvanje imuniteta i opšteg zdravlja

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'