Ako ste se pitali zašto Italijani kapućino ili bilo koju drugu kafu koja sadrži mleko, pa makar i u najmanjoj količini konzumiraju isključivo u jutarnjim časovima tačnije do 11 časova, verovatno ste pomislili da je još samo jedan u nizu hedonističkih rituala.
Naime, konzumacija mleka, ponajviše toplog, pre ili posle obroka je nešto najgore za stomak budući da mleko nikako ne pomaže digestivnom traktu, odnosno otežava varenje.
Uzmimo u obzir da je danas sve više ljudi alergično na laktozu pošto se s godinama smanjuje količina enzima laktoze koja razlaže šećer, pa dolazi do otežanog varenja. Takođe, mlečni proizvodi i te kako utiču na telesnu težinu što zbog masti, što zbog usporavanja metabolizma. Stoga ne možemo reći da Italijani nisu u pravu.
Osim toga, Italijani kapućino piju u jutarnjim časovima i zato što smatraju da im je doza mleka koju kafa sadrži ujedno i mali obrok, pa tako nije ni neobično da ih vidite kako ujutru žure na posao sa kafom u ruci.
Naravno, ako odete u Italiju i tražite u podne kapućino niko neće odbiti da vam ga posluži, ali baš neće razumeti vašu potrebu da tako kasno pijete kafu s mlekom.
#Kafa