AKTUELNO

Ako ste se pitali šta su najprljavije stvari u kući, evo odgovora!

"Mnogi ljudi misle da su površine poput WC šolje najprljavije, ali zapravo su mnogo 'opasnije' druge površine, poput prekidača za svetlo i daljinskih upravljača", kaže naučnica Karen Holiman.

Ali, ono što je možda još gadnije je to što su neke od najprljavijih površina zapravo u kuhinji! "Površine na kojima se sprema hrana, poput daski za sečenje mogu da imaju najviše bakterija", dodaje ona.

I nije pitanje samo toga šta treba redovno da čistimo, već i onoga što udišemo. "Kućna prašina takođe može biti 'razlog za brigu' jer može da sadrži alergene, polen, grinje, bakterije". Prašina koju udišemo najviše se skuplja u jastucima, dušecima, ali u zavesama, zato ove stvari treba čistiti što češće.

Spisak:

Sunđer i krpe za sudove Sudopera Držač četkica za zube Posude za hranu kućnih ljubimaca Aparati za kafu Slavine u kupatilu Igračke za kućne ljubimce Radne površine u kuhinji Dugme za uključivanje rerne Daske za sečenje hrane

Istraživanje globalne organizacije za zdravlje i bezbednost NSF Intenational to potvrđuje. Naučnici su testirali 30 površina u 22 kuće kako bi izmerili nivo vlage, buđi, salmolene. Ešerihije koli i stafilokoknih bakterija, i evo kojih deset stvari ili površina su imali najviše bakterija (poređano od najprljavijih do manje prljavih stvari):

Kako možemo da sprečimo nagomilavanje bakterija? Redovno čišćenje je sasvim očigledan prvi korak. "Često pranje i brisanje ruku, kao i redovno čišćenje površina na kojima se sprema hrana pomažu u kontrolisanju količine bakterija u kućama", kaže Holimanova.

Takođe, redovno usisavanje, ali i ulaganje u prečišćivač vazduha, posebno ako ste alergični na prašinu, takođe može da pomogne. Naravno, jasno je da koliko god da se trudite, kuća ne može biti sterilna i uvek ima malo prašine i bakterija, ali je svakako preporučljivo redovno čišćenje.

#Dom

'